dilluns, 28 d’octubre del 2013

Dissenyen un catalitzador per produir hidrogen a partir de l’aigua i el sol

http://www.upc.edu/saladepremsa/al-dia/mes-noticies/dissenyen-un-nou-catalitzador-per-produir-hidrogen-a-partir-de-l2019aigua-i-el-sol

Investigadors de l’Institut de Tècniques Energètiques (INTE) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), de la Universitat d’Auckland (Nova Zelanda) i de la Universitat King Abdullah de Ciència i Tecnologia (Aràbia Saudita) han desenvolupat un sistema per produir hidrogen d’una manera neta, renovable i més rendible, a partir de l’aigua i la llum solar. Els científics han fusionat les propietats òptiques dels cristalls fotònics tridimensionals (òpals inversos d’òxid de titani, TiO2) i nanopartícules d’or de 2-3 nanòmetres, per desenvolupar un catalitzador en pols molt actiu. El treball s’ha publicat a Scientific Reports, la revista open access de Nature
[..]

La novetat és, segons els científics, utilitzar un cristall fotònic 3D que retingui la part visible de l’espectre solar, just a l'energia on els electrons de les nanopartícules d'or "ressonen". D'aquesta manera es pot aprofitar no només la part ultraviolada de l'espectre solar, sinó també la part visible, que és la majoritària. En conseqüència, el rendiment del procés augmenta considerablement.
[..]

A diferència de les plantes convencionals que treballen amb combustibles fòssils i a 800 oC, amb el nou sistema la producció d'hidrogen és neta i renovable, doncs el procés fotoquímic es produeix a temperatura ambient i sense cost, ja que es fa servir energia solar i aigua, per la qual cosa, els guanys energètics i mediambientals són considerables. 

Els investigadors expliquen que han aconseguit superar la fita del 5% en la conversió d’energia solar a hidrogen a temperatura ambient, que és el límit a partir del qual es considera viable aquesta tecnologia. La producció renovable d’hidrogen és imprescindible per a que aquest esdevingui el vector energètic del futur.


Article publicat a Science Reports






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada