divendres, 31 de maig del 2024

Una apagada elèctrica pot provocar morts? al 2022 a Texas n'hi ha haver més del que es pensava

En aquest article de KUT news del febrer del 2022, un any després d'una apagada elèctrica que hi va haver a Texas, EE.UU,





Un any després de la pitjor apagada elèctrica de la història de Texas provocada per un fred glacial que va deixar durant dies milions de texans sense calefacció, electricitat o aigua, que va provocar oficialment 246 morts, es qüestiona aquesta xifra.

L'estat va dir que va identificar el nombre de morts a través d'una revisió dels formularis de vigilància de mortalitat, els certificats de defunció i la verificació de les morts reportades informalment.






Un estudi de Buzzfeed News sobre l' "excés de mortalitat" durant la crisi va revelar que durant l'apagada i la gelada van morir 702 texans més dels que estadísticament s'hauria esperat que morissin en aquell període.

Ara, una nova estimació realitzada per un estadístic que va assessorar Buzzfeed al seu estudi inicial eleva la xifra a 814 morts.

La xifra és "molt, molt preliminar", va dir Ariel Karlinsky a un grup de legisladors demòcrates aquest dimarts en una "cimera" que van celebrar al Capitoli estatal per commemorar l'aniversari de la tempesta.

Karlinsky va arribar a la nova xifra separant l'excés de nombre de morts a Texas en el moment de la tempesta del nombre de morts atribuïdes a COVID-19.

Durant les setmanes que van precedir la tempesta, va dir que aquestes xifres estaven "en tàndem", cosa que significa que totes les morts en excés a l'estat van ser probablement causades per COVID-19. Després, va sostenir, "durant el transcurs de la tempesta d'hivern i el tall d'energia, l'excés de morts a Texas... de sobte va assolir un pic ascendent i es va desviar de la trajectòria de les morts per COVID-19, que hi havia estat baixant".

Karlinsky, estudiant de doctorat a la Universitat Hebrea de Jerusalem, també forma part del Grup d'Assessorament Tècnic de l'Organització Mundial de la Salut per a l'Avaluació de la Mortalitat per COVID-19. Va assenyalar que està duent a terme la seva investigació sobre les morts relacionades amb les apagades a Texas de forma independent.

Altres assistents a l'acte d'aquest dimarts al Capitoli van compartir històries dels que van morir durant la crisi.

Selena Xie, presidenta de l'Associació EMS (Servei Mèdic d'Emergència, en espanyol) del Comtat d'Austin-Travis, va relatar als legisladors una trucada d'emergència en què algú va morir mentre intentava recarregar el seu CPAP - una màquina de pressió positiva contínua a vies respiratòries, que ajuda a respirar al cotxe.

"Em vaig sentir frustrada per l'escàs recompte de morts", va dir. "Crec que aquest cas hauria comptat com una aturada respiratòria i no crec que s'hagués comptabilitzat específicament" com una mort relacionada amb una apagada o una tempesta.



Karlinsky va dir que l'Estat de Texas hauria d'encarregar una revisió independent de les morts durant l'apagada, de la mateixa manera que va fer Puerto Rico després de la seva catastròfica apagada relacionada amb l'huracà Maria el 2017.

"El govern de Puerto Rico ha acceptat oficialment l'estimat [independent], per la qual cosa l'actual estimació oficial de morts a l'huracà María ha estat revisada passant de 65 a gairebé 3.000 (46 vegades més)
Aquest és el precedent del que crec que estem parlant avui" .







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada