dilluns, 28 d’octubre del 2013

Dissenyen un catalitzador per produir hidrogen a partir de l’aigua i el sol

http://www.upc.edu/saladepremsa/al-dia/mes-noticies/dissenyen-un-nou-catalitzador-per-produir-hidrogen-a-partir-de-l2019aigua-i-el-sol

Investigadors de l’Institut de Tècniques Energètiques (INTE) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), de la Universitat d’Auckland (Nova Zelanda) i de la Universitat King Abdullah de Ciència i Tecnologia (Aràbia Saudita) han desenvolupat un sistema per produir hidrogen d’una manera neta, renovable i més rendible, a partir de l’aigua i la llum solar. Els científics han fusionat les propietats òptiques dels cristalls fotònics tridimensionals (òpals inversos d’òxid de titani, TiO2) i nanopartícules d’or de 2-3 nanòmetres, per desenvolupar un catalitzador en pols molt actiu. El treball s’ha publicat a Scientific Reports, la revista open access de Nature
[..]

La novetat és, segons els científics, utilitzar un cristall fotònic 3D que retingui la part visible de l’espectre solar, just a l'energia on els electrons de les nanopartícules d'or "ressonen". D'aquesta manera es pot aprofitar no només la part ultraviolada de l'espectre solar, sinó també la part visible, que és la majoritària. En conseqüència, el rendiment del procés augmenta considerablement.
[..]

A diferència de les plantes convencionals que treballen amb combustibles fòssils i a 800 oC, amb el nou sistema la producció d'hidrogen és neta i renovable, doncs el procés fotoquímic es produeix a temperatura ambient i sense cost, ja que es fa servir energia solar i aigua, per la qual cosa, els guanys energètics i mediambientals són considerables. 

Els investigadors expliquen que han aconseguit superar la fita del 5% en la conversió d’energia solar a hidrogen a temperatura ambient, que és el límit a partir del qual es considera viable aquesta tecnologia. La producció renovable d’hidrogen és imprescindible per a que aquest esdevingui el vector energètic del futur.


Article publicat a Science Reports






dijous, 24 d’octubre del 2013

Nanotecnologia: la producció d'hidrogen solar s'ha millorat en un 200%

20 de setembre del 2013


La producció d'hidrogen solar ha millorat un 200% mitjançant l'explotació de ressonància de plasma en un fotoelectrode composta de partícules de plata i nanovaretes de zinc.

Científics dels departaments de Física Aplicada, Química, Fotònica i Radiacions de diferents universitats de Taiwan han publicat el següent estudi, article original: SPIE.

"El seu objectiu és millorar l'eficiència de la divisió d'aigua per fotoelectròlisis utilitzant la ressonància plasmònica, és a dir l'oscil·lació coherent d'electrons lliures en un metall noble impulsat per les ones electromagnètiques incidients."



dimecres, 23 d’octubre del 2013

Autoconstructor: continua amb la cúpula 3 anys més tard

Des del 2010 que no en sabíem res d'ell.
Ara ha tornat després d'un parèntesi per paternitat i d'un problema amb la cúpula inicial.
3 dies d'intenses pluges van abortar el seu projecte.
Les connexions eren febles i en aquesta segona versió les reforçarà.

http://autoconstruccion.blogcindario.com/

En aquest vídeo del 29 d'agost ens ensenya com calcular els segments

Afegim algunes captures de l'interessant vídeo

http://autoconstruccion.blogcindario.com/2013/08/00042-construyendo-los-segmentos.html







dimarts, 22 d’octubre del 2013

Descoberta i conquesta catalana d'Amèrica, d'Enric Guillot

En un article de Vilaweb, Els quinze llibres més atacats o censurats per la nova inquisició "constitucional" espanyola, he trobat un altre llibre que tracta la suposada catalanitat de Cristòfol Colom




Quinzè llibre: "Descoberta i conquesta catalana d'Amèrica " d’Enric Guillot.

Aquest llibre exposa amb arguments algunes de les proves documentals que ha trobat l’autor al voltant de la presència dels catalans en les gestes de la descoberta d'Amèrica.

És una edició trilingüe (català, castellà i anglès) i en gran format il·lustrat a tot color, permetent veure d'una forma clara i concisa gran part de la iconografia i cartografia en què es basa l'autor.

Conté 4 mapes, portolans i gravats (s.XV-XVIII) de museus de tot el món, així com diversos mapes històrics per a poder situar-los en el seu context. 
La gran novetat d'aquest llibre és que la investigació s'ha fet íntegrament emprant internet com a eina de recerca. I així ho explica l'autor en el pròleg: "...navegant per la xarxa vaig trobar un mapa antic amb una senyera catalana sobre el continent americà. El mapa anava acompanyat del següent text explicatiu: Mapa de l'Atlàntic Nord, cartografia portuguesa del segle XVI...". 

El llibre revisa les teories tradicionals que plantegen l'origen català de Cristòfor Colom (teoria de 
Lluis de Ulloa i Cisneros), com també d'altres conqueridors, i la major o menor contribució catalana i valenciana a la magna empresa de la colonització d'Amèrica. 

Les conclusions a què arriba han despertat més recels que no alabances entre la comunitat acadèmica, però en canvi estan guanyant seguidors entre la gent i alguns investigadors de dins i fora del país. 


ENTREVISTA AL ELPUNTAVUI 10 -octubre - 2012

"Quins són els orígens de Cristòfor Colom? Són catalans?
És un personatge català 100%, no pot ser de qualsevol altre lloc. Li donen uns títols per llei que només poden donar a catalans de família reial. Eren títols de la corona catalana, no existien a Castella."

dimarts, 1 d’octubre del 2013

Les impressores 3D canviaran el món?

En aquest reportatge de 7 minuts es pot veure l'estat actual de les impressores 3D.
Des de la seva aplicació a objectes comuns com: tasses, sabates, guitarres elèctriques
fins a pròtesis ortopèdiques, ecografies 3D del teu fill o corall fet de ciment per restaurar platges.
Tot un món que ja és aquí!


Ecografia 3D


Nas

Construccions a mida

Pròtesis ortopèdiques