dilluns, 28 de gener del 2019

50 anys de la destrucció del mural de l'església de Palau-sator a mans d'un grup ultra-dretà

FONTS:

Diari de Girona (2019): 50 anys de la destrucció
Diari de Girona (2016) La destrucció del mural de l'església de Palau-sator
TV3: (2014) 45 anys de la destrucció de les pintures modernes per un grup ultra-dretà

Versió de la pàgina oficial de l'Ajuntament (text de Nicolau Monconill de 1994)








Notícia del 47 anys

Dedicat al pintor mexicà Diego Rivera i als escriptors empordanesos Xevi Sala i Joan Gasull
A través de dos vells amics jubilats, subscriptors de la revista Sapiens de Barcelona, ens comenten que han llegit un petit reportatge titular «El mural de la discòrdia». Reflexions d´una visita a l´església de Palau-sator de part del periodista Enric Calpena sobre els continguts i personatges de la nostra pintura de cap a 500 m2, que seria destruïda per un escamot de guerrilleros de Cristo Rey un capvespre del 4 de febrer de 1969, per tant aquest 2017 farà 47 anys de l´atemptat i estovament de l´exrector capellà, Nicolau Moncunill i de l´artista que signa aquest article.
Amb motiu del proper 47 aniversari, escriurem sobre una sèrie d´escrits, cites, projectes sobre el mural de Palau-sator. I del ressò que ha tingut en múltiples reportatges que els darrers anys s´han publicat des del darrer a la revista Sapiens, a la novel·la Ens vam menjar el món de Xevi Sala, Premi Bertrana 2016. On hi ha un extens comentari sobre la visita del senyor Fraga Iribarne, que va anar a contemplar el mural, dirigent del misteriós complot dels serveis secrets i els paramilitars de l´extrema dreta franquista a les ordres del general Pérez Viñeta. Complot que formava part de la campanya de desprestigi del futur cardenal Jubany, alhora bisbe de Girona. Que l´acusaven de permetre que els comunistes profanessin les esglésies catòliques santificant a revolucionaris com Fidel Castro, el Che Guevara, i el pare Camilo Torres. Denunciaven que aquests feien conxorxa amb les teories llatinoamericanes de la teologia de l´alliberament, una església al servei dels pobres i no dels poderosos i rics.
Un altre llibre recent publicat és la novel·la titulada El pacifista que pretenia volar una discoteca de Joan Gasull, hi ha una llarga crònica d´uns joves antifranquistes, per lluitar contra la dictadura.
Tornant a parlar de l´excapellà Nicolau Moncunill, aquest fou un dels primers capellans progres que van obrir les esglésies i sagristies perquè es reunissin els obrers sindicalistes de les futures Comissions Obreres i activistes socials de tota mena, i artistes progressistes, com servidor.
L´altra notícia que volem destacar és la que quasi ja enllestida una filmació, reportatge televisiu realitzat per un grup de periodistes barcelonins. Cineastes que anaren a estudiar cinematografia a Nova York, visitant la fundació dels germans Rockefeller, van descobrir un llibre que parlava del gran mural del pintor mexicà Diego Rivera, junt amb els Orozco i Siqueiros, els nostres mestres en el muralisme, socialista i revolucionari. Els Rockefeller, un cop Rivera tenia enllestit el mural, el van trobar primer que tenia un to general massa roig, i que a part de les masses obreres amb to èpic hi havia retratats els principals líders comunistes mundials: Marx, Engels,... I com era d´esperar en Rivera es negà a modificar els colors i la temàtica revolucionària del mural. I els germans Rockefellers, enfadats, decideixen pagar al pintor i ordenen destruir el mural. I segons ens explica la noia dels documentalistes barcelonins va recordar que la seva mare tenia una casa a Palau-sator i que des de sempre li havia parlat de la història de la destrucció del nostre mural de l´església de Palau-sator i ens comentava que era una història paral·lela i al tornar a Barcelona anaren a veure a Valls a l´excapellà Nicolau Moncunill, que els regalà el seu llibre reportatge titulat Un crit a Palau-sator, que ja anem per la tercera edició. Setmanes després anem a Palau-sator amb la possibilitat de fer un documental.

S´ha filmat gairebé tot. Però que per manca de finançament i suports televisius, tot i tenint els avals del poeta Salvador Espriu i del dramaturg Buero Vallejo, no sabem si els directius televisius es van espantar que un servidor acusi obertament l´exministre Fraga Iribarne i l´exgeneral Pérez Viñeta, tesis reforçada per les investigacions de l´historiador gironí Josep Clara, en un excel·lent llibre del mateix títol. En el llibre es deixa clar que els principals inductors de la destrucció del mural de Palau-sator, foren el senyor Fraga Iribarne i el Sr. Pérez Viñeta...

Notícia del 2014 (45 anys)
Aquests dies se celebra el 45 aniversari dels fets de Palau-sator. Uns fets que envolten la història de l'absis de l'església romànica de Sant Pere d'aquesta localitat de l'Empordanet. La història narra les agressions que van rebre l'obra i el seu artista, Lluís Bosch Martí, per part de membres de la ultradreta, i també el rector de l'església, Nicolau Moncunill, l'impulsor de les pintures.
El mural només es va poder contemplar molt pocs dies. Les pintures van ser inaugurades la vigília de Nadal de l'any 1968. Els atacs van passar exactament el 4 de febrer del 1969.
Un grup de Guerrillers de Cristo Rei van llançar pintura i van posar fi a un mural que mostrava els aires de llibertat i obertura que reclamaven tant el rector com l'artista. El mural, molt peculiar, arriscat i incòmode per al règim, havia de reflectir la nova Església que va sortir del Concili Vaticà II, la bondat divina, la justícia terrenal i l'Església dels pobres. Al costat de Jesús crucificat hi havia personatges com Fidel Castro, el Che Guevara, Salvador Espriu o una sardana ballada pel poble. També hi apareixien personatges d'aquella època com Kennedy o Martin Luther King.
Els membres del grup atacant no només van destruir l'obra pictòrica sinó que, a més, van lligar de mans i peus el pintor de l'obra i el rector i els van colpejar. Després van desaparèixer amb els seus cotxes. Mai no es va saber qui van ser els autors i qui els va manar la feina. Però, anys més tard, un guàrdia civil, penedit i plorant, va explicar que l'havien obligat a fer-ho.
Actualment l'absis es pot veure blanc, enguixat, com estava abans que Lluís Bosch Martí hi hagués deixat la seva empremta.

dissabte, 12 de gener del 2019

Les dades són clares: el consens per a la solució ja existeix entre els catalans (Joe Brew - Vilaweb)












"Potser la fractura social no es deu al desig d’autodeterminació,
sinó a una constitució que té el suport de menys d’un de cada cinc catalans.
CONCLUSIÓ: L’AMPLI CONSENSPedro Sánchez ha dit que la crisi catalana ‘durarà anys’, perquè una solució requeriria una ‘àmplia majoria social que ara mateix no hi és, a Catalunya’.
Però les dades són clares. Els catalans ja comparteixen un ampli consens: més de tres quartes parts estan a favor de l’exercici del dret de l’autodeterminació
i més de tres quartes parts s’oposen a la constitució espanyola que els impedeix d’exercir aquest dret.
És estrany que en molts sectors polítics, el 78% de consens a favor d’un referèndum d’autodeterminació es consideri ‘insuficient’,
però que el 23% de consens a favor de la constitució es consideri suficient per a la governança continuada de Catalunya.

També és estrany que els partits polítics i els polítics dominants espanyols continuïn tractant l’àmplia voluntat dels catalans d’autodeterminació com una qüestió del dret penal, en comptes d’una qüestió política. Mentre una àmplia majoria dels catalans sigui favorable a l’autodeterminació, continuaran escollint polítics que la persegueixen (dins o fora de la llei espanyola). I mentre la majoria dels catalans s’oposi a la constitució espanyola, continuaran elegint polítics que creïn lleis que se’n situïn fora.
Una solució política a la crisi catalana requereix el reconeixement de les tres veritats següents:
1. Ja hi ha un ampli consens a favor de l’autodeterminació entre els catalans.
2. La causa principal de la crisi actual no és un desacord entre els catalans,
sinó la prohibició d’Espanya d’aquest consens ampli.
3. Governar un territori on menys d’una quarta part dels habitants aprovi les ‘regles del joc’ (la constitució espanyola) és simplement insostenible, i probablement portarà a noves polítiques ‘il·legals’ votades i aprovades pels dirigents catalans.
El senyor Sánchez l’encerta quan diu que la crisi durarà anys, si Espanya és políticament incapaç d’acceptar un referèndum independent a Catalunya. Però una crisi perllongada no és ni necessària ni inevitable. El consens per a la solució ja existeix entre els catalans. Fingir que aquest consens no existeix, o descriure la crisi política com un ‘conflicte entre catalans’, reflecteix la ignorància de la realitat. O el desig de retorçar-la."

dilluns, 7 de gener del 2019

Les millores pel·lícules del 2018 segons diferents fonts


La llista del diari Ara

1-El hilo invisible
2-Lazzaro Feliz
3-Lo que esconde Silver Lake
4-The Florida Project
5-Roma
6-Cold War
7-Climax
8-Burning
9-En tránsito
10-Mandy
11-Western
12-Zama
13-Hereditary
14-El Reverendo (First reformed)
15-Caras y lugares
16-Entre dos aguas (Isaki Lacuesta)
17-Isla de Perros
18-Jeannette
19-Tres anuncios
20-La balada de Buster Scruggs
21-Vengadores: infinity war
22-Bárbara
23-Mudar la piel
24-Los archivos del Pentágono (The Post)
25-Spiderman




Segons espinof de Juan Luís Caviaro aquestes són les millors pelis de l'any passat


1-Tres anuncios en las afueras
2-Loving Vincent
3-Los archivos del Pentágono (The Post)
4-Call me by your name
5-El hilo invisible
6-La forma del Agua
7-La muerte de Stalin
8-El Cairo Confidencial (The Nile Hilton incident)
9-Isla de perros
10-Custodia compartida
11-Vengadores: infinity War
12-Lean on Pete
13-Hereditary
14-El reverendo (First Reformed)
15-Todos lo saben
16-El reino
17-Cold War
18-Ha nacido una estrella
19-Mandy
20-Burning (Murakami)
21-Viudas
22-Ralph rompe internet


Més llistes, Fotogramas (fins octubre del 2018)

1-120 pulsaciones por minuto
2-Caras y lugares (de JR)
3-Vengadores: infinity war
4-Casi 40
5-Campeones
6-The Florida project
7-Con amor, Simon
8-Hereditary 
9-Noche de juegos
10-Jurassic World2
11-Amante por un día
12-La cámara de Claire
13-Misión impossible: fallout
14-Taller de escritura
15-Disobedience
16-Lean on Pete
17-3 anuncios
18-Tully
19-El hilo invisible
20-Siempre Juntos (Benzinho)
21-Un lugar tranquilo
22-Lady Bird
23-Lucky
24-Isla de Perros
25-El sol interior
26-Custodia compartida
27-Call me by your name
28-Thelma
29-La forma del agua
30-Black Panther
...
41-Todos lo saben
42-El Reino
44-Cold War
45-Ha nacido una estrella
47-Lazzaro Feliz



Altres llistes Rotten Tomatoes (la més alternativa)

Més llistes, Esquire

diumenge, 6 de gener del 2019

Perpinyà acull el primer acte en territori català d’un conseller del govern en l’exili


FONT: Vilaweb

El conseller de Cultura Lluís Puig ha visitat avui Perpinyà i hi ha presentat el Consell per la República. L’acte s’ha fet al Casal de Perpinyà i Puig hi ha estat acompanyat pel professor Alà Baylac Ferrer. És el primer cop que un dels exiliats torna a territori català des de l’any passat.Durant l’acte s’han explicat les principals línies de treball del Consell, que tenen per objecte construir república de manera coral amb totes les persones i entitats que formin part del registre ciutadà, la primera eina de comunicació i treball que es va posar en marxa ja fa dos mesos.
La seva visita era el secret més ben guardat. Poca gent ho sabia i a l’acte s’anunciava que hi participaria per videoconferència, però el conseller de Cultura ha arribat a Perpinyà a primera hora d’aquest matí provinent de Waterloo, en un viatge que s’ha allargat tota la nit.

Puig, visiblement emocionat i amb llàgrimes als ulls, ha assegurat que ha estat una decisió ‘molt meditada’ i que feia molt de temps que ‘els membres del govern a l’exili’ havien estat parlant de la ‘necessitat de tornar a trepitjar terres catalanes’. ‘Ens devíem una visita’, ha afegit durant la seva intervenció.
El conseller ha reivindicat el paper que la Catalunya del Nord ha tingut en el procés català i ha dit que la seva visita és una forma ‘de portar l’agraïment del president Puigdemont i de la resta del govern’ a la Catalunya del Nord. ‘És la primera vegada que venim des que vam marxar a l’exili i, per tant, és molt emotiu pensar que et trobes amb gent que parla la mateixa llengua que tu. Ha estat un dia molt agradable’, ha remarcat.

Sobre una possible reacció de l’estat francès a la seva visita, Puig ha dit que no saben com pot actuar però ha recordat que són ‘ciutadans europeus lliures’, que s’han presentat davant la justícia quan se’ls ha requerit i que, per tant, no esperen que hi hagi cap reacció. ‘França és una república democràtica i té les seves maneres d’actuar. No hi ha en aquests moments cap reclamació en contra nostra’, ha recordat. En aquest sentit, ha afegit que viatgen per Europa i per la resta del món ‘no per fer turisme’ sinó per ‘seguir el procés lliure i democràtic’. Puig ha avançat també que després d’aquesta ‘segurament’ hi haurà noves aparicions.

Altres fonts:
ElNacional


Rutes possibles de Waterloo a Perpinyà (GoogleMaps)