ELPUNT AVUI
Des del 1975, el metge Francesc Sureda impulsa un projecte que s'ha materialitzant amb els anys al Centre d'Interpretació i la Sostenibilitat
Vol demostrar la compatibilitat entre la natura i els espais humanitzats
JOAN TRILLAS
El mas Roig II de Llagostera, que acull el Centre d'Interpretació i la Sostenibilitat, és, ara mateix, una de les poques illes autosuficients energèticament de la demarcació de Girona. Un far, i mai millor dit, pel que fa a nodrir-se i alimentar-se de llum del sol, per demostrar que un altre món més ben gestionat és possible.
El mas Roig II és el treball, de fet l'eina, d'un home emprenedor, inconformista i inclassificable, el metge de Cassà de la Selva, ara jubilat, Francesc Sureda, conegut com El doctor, que va partir d'un supòsit vital: voler un món millor arran del naixement dels seus dos fills, en Marc i l'Alba, allà pels anys setanta. Estem davant d'una personalitat fornida a pagès, que va decidir sense tenir el batxillerat estudiar medicina quan havia bufat 25 espelmes, o, com diu ell, “completat 25 rotacions al votant del sol”. Aquest projecte, que va anar compaginant amb la seva professió de metge, el va portar a fer una construcció amb materials de recuperació i que defineix com a “evolutiva i adaptativa”, que integra aspectes tecnològics, com ara la generació d'energia sense connexió a la xarxa, el naturalisme, amb la recuperació de bosc mediterrani o la producció ecològica, i la granja per a autoabastament. El projecte, que es pot visitar, vol mostrar didàcticament i pedagògicament com la natura pot ser perfectament compatible amb els espais humanitzats. I tot això partint de la llum del sol per demostrar que la Terra és un “sistema tancat per la matèria, però obert per l'energia” i on la seva font autònoma d'energia –a la imatge– en pot ser un molt bon exemple.
ALTRES NOTÍCIES RELACIONADES
1 de maig 2015
Alumnes de l’escola Lacustària visiten el Centre d’Interpretació de la Sostenibilitat del Mas Roig II