diumenge, 31 de maig del 2015

George Packer: "EE.UU. ja és alguna cosa semblant al purgatori" (LaVanguardia)

Després d'un llarg periple pels EE.UU., les seves institucions de poder i alguns dels seus personatges (famosos i anònims, tots reals), l'escriptor de 54 anys va descubrir que les constants vitals de la primera potència mundial no són les d'un país sa, ni tant puixant.

"Hem deixat massa coses per lligar, problemes sense resoldre com la desaparició de la classe mitjana, desigualtat econòmica, l'educació, manca d'infrastructures..."

"Jo vaig créixer a Califòrnia, on avui s'anomena Silicon Valley i llavors era la vall de Santa Clara. Era una àre de classe mitja, sense cases enormes ni mansions. Tothom portava els seus fills a l'escola pública, i igual que les universitats públiques eren bones.
Hi havia treball esperant per a tohom que acabés l'institut. Això era igual per a Califòrnia i per a molts llocs d'Amèrica."

"En aquell moment hi havia moltíssimes institucions que donaven suport a les classes mitjanes que avui o no exiteixen o estan afeblides."

"Als EE.UU conviuen dues economies, la de Walmart, amb famílies que la seva vida gira al voltant d'aquesta cadena, hi treballen, hi compren... i quan es queden sense casa viuen al cotxe aparcat al parking de Walmart.
Per a gent com jo o per sobre meu, exitsteix una altra història ben diferent, la de tornada al petit comerç, amb productes naturals i locals, menjar o roba que són molt més cars.
Un cop més, no hi ha terme mig, o vas a l'hipermercat o a la petita botiga"

"Amèrica fou un país millor davant l'amenaça soviètica.
Els partits polítics van saber cooperar plegats en compte de bloquejar-se com passa cada dia."

"El món virtual està substituint el real (Peter Thiel)".
Thiel és un emprenedor de les noves tecnologies que pensa que Silicon Valley és com Wall Street, hi ha massa gent anant-hi per a fer-se rica ràpidament i després marxa sense resoldre les grans. qüestions. Silicon Valley tampoc ha canviat la realitat econòmica del país, Sí que ha canviat la vida, la meva vida és completament diferent per la revolució digital, però no l'economia. Ells es pensen que ho han canviat tot però no és així.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada