divendres, 31 de maig del 2019

Les dades que mostren la magnitud de la victòria independentista a Europa (Joe Brew- Vilaweb)



FONT ORIGINAL

L’independentisme català va assolir un resultat sense precedents en les eleccions europees al Principat, amb 1.720.500 vots i un 49,7% dels sufragis;
el millor percentatge obtingut en unes eleccions per l’independentisme.
En les eleccions europees d’enguany es van presentar un total de 555 partits arreu de la Unió Europea, amb 173 que han obtingut com a mínim un escó. El suport que ha assolit Lliures per Europa – Junts per Catalunya, la candidatura de Carles PuigdemontToni Comín i Clara Ponsatí, del 28,52% al Principat, és la setzena candidatura amb un suport més gran de tota Europea (28,52%), immediatament per sota de la CDU d’Angela Merkel (28,90%).

Per la seva part, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb un 21,19%, és la 37a amb un suport més gran. La formació de Puigdemont, amb aquest suport, seria la primera força en quinze dels estats membres. Per tant, cal remarcar l’important suport que ha assolit la candidatura.
Els partits més votats són el Fidesz hongarès (53%), de Viktor Orbán, el Partit Laburista maltès (54%) i el partit Dret i Justícia polonès (45,38%), partits que governen d’ençà de fa anys els seus països.


Un important pes en el conjunt d’Europa

L’independentisme ha aconseguit un total de 2.282.895 vots en les eleccions europees. Els vots suposen més que el total d’electors en molts dels estats membres de la Unió Europea.
El vot a les dues candidatures suposa més vots que dotze estats membres, alguns dels quals, com Bulgària (amb menys població que Catalunya), que tenen assignant disset escons. En canvi, amb més vots, l’independentisme n’ha assolit cinc.

Les formacions independentistes, bo i sumades,
obtenen l’1,1% dels vots de tota la Unió Europea. Lliures per Europa, amb els vots que va assolir al Principat (987.149) seria primera força en quinze estats membres i ha estat més votat que qualsevol partit de Bèlgica i de Suècia, que tenen una població molt superior a la de Catalunya.
Al Principat, les eleccions europees havien estat dominades històricament pels socialistes. Les havien guanyades sempre entre el 1987 (les primeres a l’estat espanyol) i les del 2009, llevat d’una vegada.
En les del 2009, ERC i CiU van aconseguir, entre tots dos, 623.023 vots (31,64%).
Les següents, les del 2014, les va guanyar ERC, per primera vegada d’ençà de la Segona República espanyola; i les dues candidatures, amb el procés català ja començat, van arribar a 1.144.589 vots (45,53%).
Amb el resultat d’enguany –1.720.550 vots (+575.961)– es consolida un creixement d’un milió de vots en deu anys. Malgrat que les municipals han fet pujar la participació, l’augment de l’independentisme és inqüestionable, perquè també ha crescut clarament en percentatge de vot.

Un puntal de l’independentisme europeu

Els partits independentistes han esdevingut un referent en l’àmbit europeu. Al Principat, les dues candidatures han aconseguit el suport més alt entre els moviments independentistes europeus i fins i tot han superat l’independentisme flamenc.
La Nova Aliança Flamenca (N-VA) ha aconseguit 954.048 vots (26,7%) i cal afegir-hi el resultat de l’extrema dreta del Vlaams Belang: 811.169 vots (19,1%). En total, doncs, un 45,8% del vot de Flandes.
A les nacions que formen part del Regne Unit, el Partit Nacional Escocès (SNP), ha aconseguit 594.553 vots (37,8%), un resultat que ha servit per a reforçar la petició d’un segon referèndum; dimarts ja es va presentar la llei per a dur-lo a la pràctica. El Plaid Cymru gal·lès, amb 163.928 vots (19,6%), supera els laboristes i es converteix en el referent de l’esquerra al país.

I la coalició entre sobiranistes i verds a Còrsega aconsegueix 18.944 vots (22,05%) i permet a l’històric dirigent François Alfonsi de tornar a ser eurodiputat.
El pes de l’independentisme català és indubtable. Fa temps que guanya totes les eleccions en què participa, incloses les menys favorables. El gran percentatge de vot, de vora el 50%, és superior al que tenien escocesos i quebequesos quan van pactar sengles referèndums.

dilluns, 27 de maig del 2019

Eleccions europees i municipals a l'Estat Espanyol

Font: LaVanguardia

Qui ha votat Puigdemont o Junqueras a l'Estat Espanyol?




Imatge del guanyador de cada poble


diumenge, 26 de maig del 2019

Eleccions Municipals a Riudellots (2019)

Aquest 2019 es presenten dues candidatures a Riudellots de la Selva: JxCat i ERC amb el següents titulars (font: naciodigital.cat)




XARXES SOCIALS



JuntxRiudellots
TW: JxRiudellots (36 seguidors)
FB: JxRiudellots (80 agradaments)







Esquerra Riudellots


TW: @ercriudellots (43 seguidors)
FB: @ERCRiudellots (222 agradaments)
Instagram @ercriudellots (208 seguidors)
ercriudellots.blogspot.com
butlletí: esquerrariudellots@gmail.com



Comparativa entre el 2015 i el 2019 (en procés)
font: naciodigital.cat


Resultats

Preguntes que sorgeixen
Valors de LaVanguardia (abril 2019)

MUNICIPALS

JxCat vs ERC

JxCat mantindrà el s 588 vots que les anteriors munipals van votar a CiU?
(Va aconseguir 431 a les Estatals de l'abril 2019)

ERC aconseguirà reduir els 221 vots de diferència amb CiU del 2015?
(Va aconseguir-ne 396 a les Estatals de l'Abril 2019, 35 menys que JxCat)

A qui votaran els 46 electors que van votar al Front Republicà? JxCat, ERC o abstenció?

VOT UNIONISTA
Creixerà l'abstenció dels votants unionistes que no se senten representats ni per JxCat ni per CiU?
Al 2015 va ser del 376 vots
(Va aconseguir 228 de PSC, 134, Cs, 59, PP, 21, Vox, 14)

Què votaran els 71 d'Unidas Podemos?

EUROPEES
Evolució del vot de VOX a Riudellots de la Selva
Estatals del 2019 (14 vots 1,18%)
Es consoliden, creixen o disminueixen en les Europees del 28 de maig ?


Eleccions Municipals a Riudellots de la Selva (2015)

En els anteriors comicis, els 11 escons es van repartir de la següent manera:

7 per a Ciu (588 vots 57%)
i 4 per a ERC (376 vots 37%)

212 vots de diferència


El cens total era 1.433 persones
L'abstenció es va situar al 25,96% (372 persones)

Hi va haver 58 vots en blanc i 39 nuls

dimecres, 22 de maig del 2019

Rumors sobre el Bar España

A vegades trobes coses pel Twitter que no saps si creu-ho o no
Si no hi ha proves fermes, es podria tractar d'un rumor





https://twitter.com/Powersmojo/status/1131204119048458241





Bona tarda, nenes!
Ha arribat a les meves mans informes sobre el bar España.
Veureu que ho escriuré d'una forma força esquemàtica, però seria molt llarg fer-ho d'una altra manera.
Aquest és el bar España, en el qual l'habitació número 12 era l'escenari d'un munt d'aberracions





A finals dels anys 90, uns vuitanta nens de la residència de menors Baix Maestrat de Vinaròs, van ser drogats, torturats, violats i gravats en vídeo en orgies.
Tots això va passar al citat bar i a la masia Mas del Coll de Rossell, a la qual participaran les persones més importants de tot el país valencià.

Vaig comprovar que s'havien calculat que havien mort uns cinc nens pels excessos d'aquestes festes, però no sé si entre ells està el que coneixien com el "niño gitano", que diuen els que llavors eren nanos, que el mateix Carlos Fabra en persona el va disparar per què els altres nens hagafessin por, ni tampoc sé si consten "las niñas de Alcàsser, ni Madeleine Mc Cann, aquesta última no està confirmat, però la meva investigació sobre la nena ha arribat un punt al qual no he pogut seguir investigar, però m'anava portant cap aquest cas.

Podem recordar com el pare d'una de "les niñas" estava fent una investigació paral·lela a la policia i al sistema judicial, amb bons resultats i de cop i volta ho va deixar sense donar explicacions.

De les 80 víctimes, 17 d'elles de 9 famílies diferents van posar denúncia.
A part 3 persones es van penedir i es van autoinculpar d'haver participat en aquestes festes.

Aquestes famílies eren desestructurades, amb poc nivell econòmic i cultural, presentant unes denúncies que tècnicament eren deficients per la qual cosa els jutges no van ni començar una investigació, van tancar el cas dient que eren "juegos de niños", de 80 nens.

Però hi havia una excepció, el pare de dues nenes era un perruquer molt reconegut i de nivell, don Reinaldo Colás. Les nenes que tenien 3 i 5 anys van confessar que la nova parella de la mare, un empresari italià les portava a aquestes festes. Quan Colás va donar a conèixer aquest cas, la majoria dels nens el van reconèixer com a un dels més de 50 membres que acudien a aquestes festes.
Finalment, don Reinaldo va anar a presó per denúncia falsa, i els periodistes que col·laboraven amb ell van ser expulsats de les seves feines.

CAP CONDEMNA
Després de més de 20 anys no hi ha un sol condemnat pels actes. Això que les víctimes van donar noms, descripcions dels llocs de les orgies, van passar moltes proves pericials, tots coincidien en tot amb exactitud, inclús en les dades dels possibles 57 agressors.

Totes les denúncies es van presentar i només un fiscal va tenir interès en el cas, don Antonio Gastaldi, però va acabar sent apartat. Tot això tenint en compta que diferents pèrits van confirmar l'autenticitat de totes les proves,des de les presentades pel fiscal Gastaldi fins tot el que es va treballar durant 2 anys. Doncs els jutges ho van desestimar. En 20 anys s'han obert 4 apertures judicials, entre els pares dels nens de entre 3 i 12 anys que van ser sobreseïdes i les dels em penedits que es van arxivar

Un dels autoinculpats, Antonio Peraire Edo, va fer la confessió davant la policia al jutjat 2 de Vinaròs, doncs la major part de la documentació va desaparèixer.

Gema Perfecta Redó Ferres directora de la residència dels nens, és una autèntica depredadora sexual, sense cap càrrec de consciència, segueix en llibertat i dirigint institucions infantils.

Un exemple, hi havien tres nens que eren germans que pertanyien a una família desestructurada, dia a dia, a mitja tarda venia una furgoneta de color verd i s'emportaven els nens, els deien que a veure una pel·lícula. Eren portats a l'habitació número 12, els posaven pel·lícules pornogràfiques, els nens tenien 3, 5 i 6 anys. Els hi donaven vàliums, els obligaven a esnifar cocaïna i llavors abusaven d'ells. El germà gran, atormentat per no poder ajudar als seus germans, li escrivia cartes a la seva mare, però els treballadors del centre estaven ben pagats per impedir, entre altres coses, que aquestes cartes podessin arribar al seu destí.

A part d'això, van fer un negoci molt lucratiu venent les gravacions que es feien, negoci portat per l'empresari italià, Antonio Giuseppe i els seus socis, el cap de tota la trama, Carlos Fabra, president de la diputació de Castelló, el president de la Comunidad de València, Francisco Camps, que
es disfressava de Superman per violar als nens, el jutge Ramon Jovani Puig i Gema Perfecta Redó.

Tornant a l'assumpte del jutjat número 2, la jutgessa Sofia Díaz García, va rebutjar unes proves que demostraven que una nena de 5 anys va ser violada vaginal i analment.
Aquesta jutgessa resulta que també participava en les orgies. Era íntima amiga de Jovani.
Va rebre totes les ajudes necessàries per poder arribar fins aquí i després de fer desaparèixer les proves incriminarories va marxar a València i va anar a parar al jutjat del menor número 1 increïble, jutjat del menor.

Els nens la van identificar com la senyora que vestia amb toga i anava nua a sota i obligava als nanos a tocar-la i llepar-li els pits.
Doncs tot això és sabut, però és silenciat pel sistema.

LLISTA
Tinc una llista amb 41 noms i a què es dedica cada un d'ells.
En especial, el cap de tota la trama, Carlos Fabra i el seu amic Francisco Camps, farts de veure'ls campar.
Ja els està bé que diguin Fabra el del aeropuerto i Camps el de los trajes.
Bé nenes, aquí teniu una realitat més "de este gran país que es España"

Els presos polítics escollits diputats van al Congrés espanyol (les imatges parlen per elles mateixes)




Al Senat












Al Congrés


























Mentrestant allà mateix...



dissabte, 18 de maig del 2019

Xavier Antich, filòsof "L’Estat continua tenint la força a Catalunya però ja no té el poder" [LaDirecta]

LaDirecta és un dels diaris més independents que tenim a Catalunya,
periodisme del bo. Ens tenen acostumats a excel·lents articles.

Fa uns dies, l'1 de maig Gemma Garcia entrevistava al filòsof Xavier Antich.
Són 10 minuts.
A tots aquells que es preguntes què és un filòsof, aquí en tenen la resposta: anàlisi, síntesi, del que ha passat en els darrers dos anys a Catalunya.

Cal llegir-la sense pensar-s'ho dos cops

Entrevista




Sèneca deia que hi ha matèries que no són valuoses perquè puguin encomanar la virtut, sinó perquè preparen l’ànima per rebre-la. I una d’aquestes és la filosofia, que per Xavier Antich no és deslligable de la dimensió pràctica, vinculada a l’ètica i la política. Per això, a més de donar classes a la universitat de Girona, Antich ens ha deixat entre les mans llibres com El rostre de l’altre (Tres i Quatre, 1993) i La voluntat de comprendre (Arcàdia, 2016), i va portar a les pantalles de televisió el programa Amb filosofia, al Canal 33. Des de finals de 2017 forma part de la junta d’Òmnium Cultural, on assegura que no va aterrar per fer “vacances de filosofia”, sinó precisament per contribuir a aportar una certa claredat i ajudar a fer que tothom “pensi” una mica millor.
Continua el llarg judici contra l’1-O en el qual s’acusa líders socials i polítics de rebel·lió, un delicte que requereix violència. Quines implicacions té igualar una mobilització pacífica a una rebel·lió?
És la gran perversió. L’acusació de fons és haver fet un referèndum, però com que no és delicte, tota l’estratègia del judici està muntada per aconseguir condemnar el fet, buscant aquelles altres coses que poden ser manipulades per ser convertides en delicte: les manifestacions i les concentracions absolutament pacífiques i la resistència a la policia l’1-O. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan sent jutjats estrictament per cridar a concentrar-se. Per tant, si hi ha sentència condemnatòria, el que es considerarà rebel·lió serà justament la concentració pacífica.

Inevitablement, amb conseqüències sobre el dret a protesta. La traducció és un efecte por?
L’efecte por és immediat. No és una batalla que hagin guanyat, però està clar que durant el judici molta gent s’ha fet enrere. Per exemple, Neus Lloberas, de l’Associació de Municipis per la Independència, va declarar que els ajuntaments no van tenir res a veure amb el referèndum. Els actes on van participar totes les entitats municipalistes són públics i notoris, no clandestins. Els efectes de la por comencen aquí, amb tota la gent que està testificant i no està directament acusada, cosa que fa alarmar més perquè es veuen els efectes dels tentacles de la por més enllà d’aquells que legítimament podrien tenir-ne perquè es juguen anys de la seva vida. Si es té una mínima consciència política, aquest fet neguiteja molt. Precisament el que es busca és que gent que va participar de forma molt activa en esdeveniments que no són delictius, davant de la por a reconèixer-ho i acabar inculpada, se’n desentengui. Per sort, també hi ha qui no està disposat a negar que va fer el que va fer, encara que calgui pagar el cost de reconèixer-ho. Però cal admetre, d’altra banda, que hi ha molta gent que, depèn de com vagi, en una altra ocasió s’ho pensarà, de participar.


Has parlat de la moral de les paraules i de com el seu ús pot arribar a ser sistemàticament pervers. Al judici, el relat dels testimonis policials ha estat pràcticament idèntic i en la majoria dels casos contradiu els fets recollits en imatges. Vivim en un context polític on les paraules substitueixen els fets?
Estem veient que les paraules utilitzades suposadament per descriure els fets són interpretacions que acaben substituint la realitat dels fets. Fins i tot l’acte autoritari del president del tribunal que prohibeix contrastar les paraules dites sobre els fets amb els vídeos és una forma molt perillosa de deixar que les paraules quedin allí flotant. Hi ha la intenció de capgirar-ho tot, molt característic del totalitarisme: acabar convertint la víctima en botxí, cosa que legitima que acabi sent víctima. Em quedo estupefacte quan parlen de “mirades d’odi” i ningú pregunta: em pot descriure què és una mirada d’odi? Crec que s’estan utilitzant moltes paraules de manera una mica podrida. N’hi ha 40 o 50 que es van reiterant, i això, pels observadors internacionals, és un indici que hi ha un acord en repetir les mateixes expressions. Aquesta constel·lació de paraules va creant una mena de núvol i descriu un clima pràcticament d’escenari bèl·lic.

En l’actual conflicte polític, hi ha un risc de deshumanització de l’altre?
La deshumanització afecta en primera instància els que estan sent objecte de la política repressiva. Hi ha una certa demonització que pretén instal·lar la idea de conspiradors contra l’Estat, de colpistes o fugats; unes descripcions que es relacionen amb tipificacions delictives. Però també es produeix una mica a la inversa. Quan s’avaluen en conjunt els posicionaments que s’han fet des d’aquí en favor de la independència, la República i l’exercici dels drets, es poden identificar alguns discursos, com a mínim, poc curosos. Hi ha coses contra les quals em revolto, com igualar l’Estat espanyol a una dictadura, quan no ho és. Si pensem en termes hiperbòlics, no podem entendre res. O com parlar d’“espanyols” en genèric, quan hi ha de tot, els que peguen i els que ara mateix s’autoinculpen en defensa dels processats. Cal anar amb molta cura perquè aquestes generalitzacions no acabin no només demonitzant, sinó essencialitzant la diferència, de manera que no hi hagi manera d’establir ponts ni arribar a acords amb tots els que estan en altres posicions. Subratllo, però, que en un dels casos es tracta de gent que podria estar més d’una dècada a la presó. En tot cas, hem de defugir aquesta lògica de guerra que t’obliga a parlar amb el mateix llenguatge dels que t’acusen a tu.
Les xarxes socials sembla que encara accelerin aquesta lògica de guerra. El silenci, agafar la distància justa i preservar el matís són indispensables per protegir-nos de la simplificació, de la ceguesa i la generalització?

És imprescindible el matís, aquell que reclamava Albert Camus el 1943 a Cartes a un amic alemany en condicions molt més dures que les nostres. Les xarxes són un espai de soroll, d’indistinció, poc procliu al raonament i molt ràpid, però també és cert que no és només un problema de les xarxes. Vivim en temps accelerats en tots els àmbits de la nostra vida. El que prima és enfrontar de forma exagerada les posicions, en comptes de trobar punts de contacte. Tot passa molt de pressa i tenim informació en directe que de seguida queda obsoleta. A tots se’ns demana prendre partit contínuament, però no hem de renunciar al matís ni deixar-nos arrossegar pel vertigen dels fets. Cal temps per al pensament. La reflexió necessita una calma que actualment no està marcant el ritme de les nostres vides.
Com ens hem de protegir de la simplificació i de la generalització?
Jo tinc com a bandera gairebé sagrada un lema de Gramsci, que va acabar adoptant el seu diari L’Ordine Nuovo, fins a l’extrem que en cada publicació apareixien els tres eslògans. Per mi, continuen sent encara ara els tres imperatius polítics indefugibles.
El primer és:
“Instruïu-vos, perquè necessitarem tota la nostra intel·ligència”.
La primera forma de precaució és aquesta instrucció que ja no és com al segle passat, sinó que és col·lectiva. Hi ha una necessitat imperiosa de mobilitzar la intel·ligència, que, si no s’utilitza, si no s’activa o si no se l’obliga a donar raons, es rovella. I Gramsci afegia: “Mobilitzeu-vos, perquè necessitarem tot el nostre entusiasme” i “organitzeu-vos, perquè necessitarem tota la nostra força”.

Durant el darrer any i mig hem viscut moments intensos de mobilitzacions i alhora un elevat nivell de repressió. Com definiries el que va succeir l’1-O? Va escenificar-se el poder contra la força?
L’1 d’octubre és una manifestació de poder, l’única manifestació de poder col·lectiu que hem estat capaços de fer. I encara diria més, és l’única acció política pròpiament dita que hem estat capaços de fer en els darrers anys. Crea una cosa nova que abans no existia, no és únicament reactiu. Foucault ja ens va ensenyar que el poder no és una cosa que es pugui identificar amb el que qualifiquem de llocs de poder: el govern, l’exèrcit, els jutges… El poder, deia Hannah Arendt, només apareix allí on els humans es reuneixen amb el propòsit de realitzar alguna cosa en comú, i desapareixerà quan, per la raó que sigui, es dispersin o se separin. La paradoxa és que l’1 d’octubre va ser possible per una acumulació de poder, al meu entendre insòlita a Catalunya durant tota l’edat moderna, que com a mínim es remunta a dotze o catorze anys enrere. En contra de la temptació de totemitzar l’1-O, aquell dia va ser el resultat molt llargament gestat, durant anys, per multitud de col·lectius que treballaven en l’òrbita de produir alguna cosa.

I què ha passat amb aquest poder?
Mai no havíem acumulat tant poder com el que es va concentrar l’octubre 2017, però mai el poder acumulat s’havia vist tan laminat per la repressió. Es dona la sensació paradoxal de tenir tant i de no tenir res. Feta la lectura any i mig després, no costa d’entendre que el poder continua sent-hi, que la capacitat de tornar a produir alguna cosa encara hi és. Si ho posem en relació amb la força, no és difícil pensar que l’Estat continua tenint la força a Catalunya però ja no té el poder. La força és diferent del poder perquè no necessita l’autoorganització creativa, sinó que s’identifica amb els instruments de violència institucional: l’exèrcit, la policia, els bancs, les empreses de l’Ibex o els jutges. Això és el que de manera més precisa pot definir, al meu entendre, la situació en què ens trobem. Tenim un poder desarmat, malmès, que necessita retrobar-se, reorganitzar-se, redefinir estratègies i objectius, però que no ha estat substituït pel poder de l’Estat. A mi m’agrada molt l’eslògan de Gramsci perquè, quan diu que necessitarem tota la nostra força, no diu cap ximpleria: el poder ja es té, ja es tenia en les mobilitzacions comunistes de la Itàlia dels 30, el que no es tenia era la força, i sense la força difícilment el poder aconsegueix imposar-se.

L’exercici de la força de l’Estat també respon a la por a aquest poder?
És una reacció o és el que queda quan ja has perdut el poder. Quan l’has perdut, és molt difícil que el tornis a tenir. I molts no són idiotes. Quan una candidata com Cayetana parla d’una operació a llarg termini, el que es busca –cosa condemnada al fracàs– és tornar a construir un poder que l’Estat no té a Catalunya. A nosaltres ens falta convertir el poder en força, que no vol dir ni violència ni les anomenades estructures d’estat. Ha de ser un poder capaç de ser reconegut com a autoritat en el lloc en el qual s’institueix o es manifesta. El gran drama de l’1-O és que no és reconegut per la totalitat del col·lectiu català.

Per aconseguir la força cal ampliar el reconeixement del poder?
Tots som conscients de la desmesura del que vam ser capaços de fer l’1-O, però crec que a hores d’ara a ningú se li escapen les febleses de l’exercici d’aquest poder. El gran problema del referèndum no és que no fos reconegut per l’Estat espanyol o internacionalment, sinó que no era del tot reconegut per la col·lectivitat de la qual emanava. I això és més delicat. Ens costa dir-nos-ho però ens ho hem de dir. Quan es parla de la possibilitat de fer un altre exercici de sobirania, sigui com sigui, mai ens podrem situar al 30 de setembre i, per tant, hem de ser capaços de trobar una legitimitat superior. Sempre es parla de negociació amb l’Estat, com si l’única legitimitat d’un exercici de sobirania popular hagués de venir de l’Estat o de la comunitat internacional, i no es parla del que des d’una perspectiva marxista clàssica és evident: la legitimitat interna. I això no depèn d’estratègies d’ampliar la base, sinó de la possibilitat de reconèixer que l’exercici democràtic conté aquests riscos: no sempre allò pel qual acabarà optant una col·lectivitat serà allò que s’identifica amb la teva opció, però igualment reconeixes el dret de les majories a determinar l’horitzó, l’orientació d’una col·lectivitat.



Això té a veure amb els debats que s’han generat entorn de si hi havia mandat o no.
Com que no hem tingut les converses que jo crec que hauríem d’haver tingut, s’acaben generant aquests equívocs. Es parla de mandat sense aclarir si n’hi ha, quin és i, si no n’hi ha, què negues. Jo soc dels que penso que l’exercici de la violència policial durant l’1-O deslegitima els paràmetres internacionals mínims perquè allò pugui ser considerat un exercici democràtic transparent i que se’n derivin mesures polítiques. Això no vol dir que no se’n derivi cap mandat, però cal valorar quin. L’1-O va ser un acte de sobirania popular, suposa un punt i a part i no és possible tornar enrere. Potser sí que podrem tornar abans del 27 d’octubre perquè encara no sabem ben bé què va passar aquell dia, i no em refereixo a l’anecdotari sinó al valor polític del que va representar. Un dels efectes de la repressió més nocius és que ens ha impedit tenir amb calma el debat al voltant de tot això: on som, d’on venim i cap a on anem. Sobretot on som, perquè està clar que no tothom llegeix on som de la mateixa manera.

El 1993 vas escriure El rostre de l’altre amb l’“Epíleg per a un temps incert”, on ja alertaves de la reaparició del feixisme amb l’argument de l’odi envers l’estranger, el desclassat, el desposseït. L’extrema dreta acaba d’entrar al Congrés dels Diputats. Com pot contribuir la filosofia a frenar-la? I quin paper juga la memòria?
Que Vox entri a les institucions amb posicions xenòfobes, ultramasclistes i parafeixistes alarma. I no val a dir que està passant a tota Europa. Perquè aquí l’extrema dreta irromp en un sistema democràtic no consolidat i, a més, sorgeix d’un humus franquista amb què l’Estat no ha fet ruptura. Per això aquí hi ha extrema dreta institucional, a la policia i la judicatura. L’Estat espanyol és una anomalia en les polítiques de memòria global: no ha complert el mínim homologable pel que fa a la memòria i al deure de justícia. Com pot contribuir-hi la filosofia? Ajudant a pensar la magnitud de l’anomalia, una autèntica excepció a escala global.

Marx va dir: “Els filòsofs s’han ocupat de la interpretació del món de diverses maneres. Ara ha arribat l’hora de transformar-lo”. Es pot deslligar la reflexió de la pràctica?
Ho planteja en el context del segle XIX, quan la filosofia més potent és purament especulativa, però, precisament, Marx és un exemple de filosofia transformadora: posa l’acció política com a objectiu determinat a la reflexió teòrica. Aquesta ha continuat sent una gran discussió durant la filosofia del segle XX, però per mi, per Deleuze, Foucault, Arendt, Butler… la reflexió, si no està encaminada a l’acció, és ociosa, per no dir que és estèril. Soc dels que penso que la filosofia no té objecte propi, sinó que és una cosa instrumental. No hi ha possibilitat de fer filosofia si no és des de la seva dimensió pràctica, i per tant vinculada amb l’ètica i la política; l’ètica col·lectiva, com m’agrada dir-li. No és deslligable la feina de la filosofia d’una certa voluntat de dirimir qüestions que tenen a veure amb l’acció. A mi m’agrada molt quan Deleuze contesta a Foucault a Diàleg sobre el poder que la filosofia és com una caixa d’eines i les eines estan fetes perquè serveixin d’alguna cosa. Si aquestes no ens serveixen, o estan mal pensades o és que encara no ha arribat el seu moment.

Entre passat i present, quina lectura d’un filòsof del segle passat recomanaries com a una bona eina per als moments que vivim?
Vigilar i castigar, de Foucault. Es presenta com un exercici històric sobre el naixement de la presó com a institució de dominació. Escrit a la dècada dels 70, tenia una voluntat històrica, i en el seu moment va respondre a unes batalles contra la presó com a institució. Amb el pas de les dècades, en la societat de vigilància en què vivim, on ens estan enregistrant a tot arreu i els mòbils deixen rastre de tot, ha acabat convertint-se en una eina poderosíssima per entendre el funcionament de la nostra societat de la vigilància. Ara la presó, que pretén disciplinar el cos i l’ànima, s’expandeix al conjunt del tot social. És una presó més invisible, però molt més eficaç. Aquell panòptic del qual parlava Foucault, un ull que et mira sense ser vist, caracteritza les societats en què vivim. És una eina de resistència i revolta, en aquella època contra la presó com a institució, i ara contra les pretensions globals de control, contra aquest totalitarisme difús que caracteritza el sistema neoliberal.

Article publicat al número 476publicación número 476 de la Directa

Imatges que comuniquen més llargs articles

Sovint hi ha algunes les imatges que comuniquen més que llargs articles

És el cas d'algunes d'aquestes imatges

1-Països on ha estat el MHP Carles Puigdemont












Altres són imatges que quedaran per sempre com aquesta de l'1 d'octubre del 2017



D'altres, el record per empresonats i exiliats







diumenge, 12 de maig del 2019

dilluns, 6 de maig del 2019

Twitter: el cas d'un compte independentista fals mutat a Vox

A twitter hi ha de tot. Ahir vaig descobrir el cas d'un compte fals: karallot1

Resulta que vaig veure un comentari d'odi a l'immigrant d'un usuari que jo seguia fins ahir
i que no em va quadrar gens.

Al compte hi vaig veure que tenia un text i una imatge de Vox !!!!
Vaig investigar al seu TL (Time Line) per esbrinar com podia haver començat a seguir a aquella persona tant diferent dels meus pensaments.
Era molt fàcil: inicialment havia fet tweets independentistes (2018) peròs des de fa uns dies s'ha girat com un mitjó.
Resultat: ahir diumenge el seguien unes 170 persones (90% independistes) 10 % vox.

Algú va escriure al seu mur descobrint l'estafa. Avui només el segueixen 110 persones (-60)




ELEMENTS PER A UN COMPTE FALS
1-Imatge principal 
Fins l'abril del 2019 era "indepe", a partir del maig, passa a VOX suposem per a aprofitar els seguidors que havia arreplegat abans.
Per sort aquests seguidors se n'han adonat i van minvant

2-Foto d'una persona jove
3-"Aina" Nom català sense cognoms per no
4-Aquí ja posa obertament que és de VOX
5-Ubicació a la Catalunya Nord
6-Unit 2013 però no va escriure res fins el 2018, segurament ho va esborrar


MÉS ACCIONS FETES PER AQUEST COMPTE

El 20 de desembre del 2018 fa un tweet ofensiu cap al president Puigdemont.




INSULTS 
Captura de pantalla de 5 de maig del 2019




dissabte, 4 de maig del 2019

Concentracions per protestar la decisió de la JEC d’excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí de les llistes europees



FONT: llibertat.cat

El país s’ha tornat a mobilitzar aquest vespre per protestar davant de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC), que aquesta setmana no ha permès incloure a les llistes europees al president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, i els consellers Toní Comín i Clara Ponsatí. També han hagut concentracions a Girona, Tarragona i Lleida
Davant d’aquest fet, milers de persones s’han concentrat a la delegació del Govern espanyol a Barcelona, a la cantonada del carrer Mallorca amb Roger de Llúria, en una convocatòria unitària de l’Assembla Nacional Catalana, Òmnium Cultural i els grups Parlamentaris de Junts per Catalunya, el grup Republicà, i la Candidatura d’Unitat Popular – Crida Constituent, sota el lema “Pels drets civils i polítics: prou manipulació electoral”.
Altres poblacions del país també han convocat concentracions, malgrat la pluja, en una mostra clara de rebuig a la decisió de la JEC. Sara Terraza i Toni Xuclà han estat els encarregats de posar música en l’acte de Barcelona, que ha estat conduit per l’actriu Marta Millà.
“Hem de passar a l’ofensiva”
La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha demanat passar ja a l’ofensiva, tant en termes polítics, com jurídics, com internacionals. En aquesta línia, ha recordat que aquesta setmana, l’Assemblea i el Consell per la República han presentat una Iniciativa Ciutadana Europea per activar els mecanismes que obliguin l’Estat espanyol a garantir la democràcia, els drets fonamentals i el respecte a les minories, “drets que s’estan vulnerant”, hi ha afegit.
Sobre la decisió de la Fiscalia, que aquesta tarda s’ha posicionat a favor que Puigdemont i els consellers puguin ser candidats, Paluzie ha dit que fins i tot s’han adonat que això és una “barrabassada” tan gran que acabaria implicant a tota la Unió Europea. “Aquest cop no s’atreveixen a anar tan enllà com han anat en molts altres casos”, hi ha afegit.
Lectura del manifest
Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea; Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium; Elsa Artadi, representant de Junts per Catalunya; Diana Riba, en nom d’ERC; Carles Riera, per la CUP; i Jaume Asens, de Catalunya en Comú, han estat els encarregats de llegir el manifest unitari a Barcelona.
Al manifest es constata que la decisió de la junta Electoral Central és “arbitrària” i “sense fonament democràtic”, i pretén silenciar el sobiranisme. També es considera “fràgil”, perquè no compta amb la unanimitat de tots els magistrats membres de la Junta, i es pregunta com és possible que ara no permeti presentar-se a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i fa unes setmanes sí que permetia a Lluís Puig presentar-se al Senat. L’Estat espanyol, continua el comunicat, “només busca venjança”.
El text destaca que la decisió és un “fet insòlit en qualsevol país democràtic”, que constata la “inexistent separació de poders” a l’Estat i li exigeix que “rectifiqui” i accepti els candidats que ha censurat abans no faci un altre “ridícul internacional”. Perquè quan no deixen participar una opció política a les eleccions es vulneren drets de tots els electors, i amb aquesta decisió s’allunyen encara més d’estàndards democràtics europeus i vulneren drets polítics fonamentals, com l’accés de tots els ciutadans als càrrecs públics i el dret a sufragi passiu. “Els exiliats no tenen els seus drets polítics suspesos”, conclou el manifest.
Girona
Unes 500 persones (segons dades de la Policia Municipal) s’han concentrat davant la subdelegació del govern espanyol a Girona convocades per la Taula per la Democràcia.

Tarragona
Unes 300 persones s’han concentrat davant la subdelegació convocades per l’ANC, Òmnium Cultural i el CDR. La mobilització ha estat encapçalada per dues pancartes amb els lemes Ni un pas enrere i Prou repressió policial i judicial.

Què vol dir l'expressió "creuar el Rubicó"?



Tal i com es comenta a la Wikipedia, el Rubicó és el nom d'un riu italià.



El riu destaca perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina (Gallia Cisalpina) i Úmbria i per tant el límit nord del que ara es coneix com a Itàlia, i d'aquesta forma la llei protegia la república d'una amenaça militar interna.

En esclatar la 
guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit.

Quan Cèsar va travessar el riu va esclatar de fet la guerra (49 aC).
Aquest creuament
va suposar trencar la llei i va fer inevitable el conflicte armat.

A la vora del riu Cèsar va meditar si creuar el Rubicó i marxar cap a 
Rimini, tal com esmenten SuetoniPlutarc i Lucà, i creuar el Rubicó esdevingué un manera proverbial de dir que es començava una etapa.

Segons 
Suetoni, Juli Cèsar va pronunciar la famosa frase «el dau ha estat llançat» (alea jacta est). 
Suetoni també descriu la indecisió de Cèsar conforme s'acostava al riu, i l'autor atribueix el fet del creuament a una aparició sobrenatural.


ALTRES REFERÈNCIES EN EL MÓN DE  LA POLÍTICAElNacional: Puigdemont torna a creuar el Rubicó (11 de març del 2019)
ElPaís: El dia que el secessionisme va creuar el Rubió (6 de setembre del 2017)
LaVanguardia: El Rubicó i Artur Mas (15 de setembre del 2015)


Blocs Vilaweb: Creuar el Rubicó, Carles Macian (7 de maig del 2008)

"Posats a buscar referents històrics, m’agraden més altres moments, moviments cap a més llibertat, moments èpics, moments republicans:
– La revolta de les Germanies, a principis del S. XVI
– La presa de la Bastilla.
– La revolta de les 13 colònies americanes i la declaració d’independència dels Estats Unitats.
– Les revoltes liberals del 1848, o la Comuna de París de 1870.
– La revolta del dilluns de Pàsqua i la proclamació de la República d’Irlanda, el 1919.
– La proclamació de la República Catalana, el 14 d’abril de 1931.
I, per a sortir-nos dels exemples clàssics europeus:

– La fundació de la primera república laica en un país musulmà, a Turquia.
– La creació de l’estat d’Israel, laïc i democràtic."

Eleccions estatals (28-A 2019): l'enquesta del BOP (CEO)

En Joe Brew en aquest tweet deia molt clar


El BOP (CEO) és l'enquesta política més fiable que es fa a Catalunya. És:

-Rigurós (mostreig estratificat)
-Presencial (no telefònic)
-Independent (el treball de camp el fa el GESOP)
-Transparent (publiquen les microdades)

La seva estimació pel 28A va ser gairebé perfecte.