dijous, 30 de març del 2023

Quatre dades sobre IA (intel·ligència artifical) març 2023

 El tema del moment és la IA o intel·ligència artificial. Com s'ha arribat aquí? Per què ara se'n parla tant, quan molts pensàvem que anava per llarg però sabíem que s'hi estava investigant molt?

Potser aquest gràfic extret del següent tweet (18 de març del 2023) ens pot aclarir algunes coses. D'entrada el primer gràfic ens mostra com han confluït les diferents anomenades intel·ligències (IA) de diferents àmbits.
La primera en arrencar va ser "handwriting recognicion", o reconeixement d'escriptura a mà a l'any 2000 que va ser la que va créixer amb més força.

El mateix any però amb una "pendent" d'aprenentatge més lenta, va ser "speech recognition", reconeixement de veu.

Al 2009, s'inicia el reconeixement d'imatges amb una corba d'evolució important.
Set anys més tard, al 2016, comprensió lectora (reading comprehension) es dispara i puja en vertical
i finalment (fins ara), al 2018, comprensió del llenguatge (language under-standing) evouciona ràpidament i en només dos anys passa del -100 al +10%, on 0 és el rendiment humà (human performance)

Aquest gràfic acaba al 2020, fa 3 anys. Hauré de buscar-ne la seva versió actualitzada (si és que existeix)

Resumint: ara se'n parla molt perquè moltes d'elles han confluït i superat el rendiment humà





Què més diu aquest fil de twitter?

EVOLUCIÓ
En aquest gràfic la barra horitzontal ens mostra l'aparació del nom de les IA als anys (1950-2022) i els recursos en CPU que consumeixen (training runs)
De color vermell les relacionades amb la imatge o dibuix (Drawing), blau clar el llenguatge


INVESTIGACIÓ

En aquesta gràfica ens mostren els documents científics o "papers" generats per cada país des del 1996 fins al 2017. Clarament és la Xina i EE.UU qui n'han generat més.


INVERSIÓ

Tot seguit, en un gràfic del 2019, es mostren les inversions privades en IA de cada país. EE.UU més que duplica el segon país, la Xina, que alhora multiplica per 5 conjunt de països (Unió Europa) empatada amb Gran Bretanya.


dissabte, 11 de març del 2023

Les representacions gràfiques de Visual Capitalist (el plàstic al mar)

 FONT


Aquest gràfic m'ha sorprès perquè no creia que Filipines fos el país que llença més plàstics al mar. Segurament deu ser perquè no hi deu haver cap depuradora i no deuen reciclar gens.



Les representacions gràfiques de Visual Capitalist (fonts d'energia consumida 1900-2021)










 FONT: Visual Capitalist

Som animals visuals. Ens poden parlar de molts conceptes però fins que no en veiem una representació gràfica no ens fem a la idea de la seva magnitud. Diuen que Pascal va "inventar" el full de càlcul.
A partir d'aquí se'n poden fer representacions diverses: gràfics de barres, pastissets, etc.

Hi ha un compte a Twitter, Visual Capitalist que n'elabora de molt interessants.

Avui ens fixem en la proporció de fonts d'energia consumida dels 1900 al 2021.




Les representacions gràfiques de Visual Capitalist (la mortaldad dels virus)

 FONT: Visual Capitalist

Som animals visuals. Ens poden parlar de molts conceptes però fins que no en veiem una representació gràfica no ens fem a la idea de la seva magnitud. Diuen que Pascal va "inventar" el full de càlcul.
A partir d'aquí se'n poden fer representacions diverses: gràfics de barres, pastissets, etc.

Hi ha un compte a Twitter, Visual Capitalist que n'elabora de molt interessants. Avui ens fixem en els morts per virus a llarg de la història.


El primer de tots és la pesta negra o bubònica amb 200 milions de morts, seguida de la verola (smallpox). A continuació, la grip espanyola i la plaga de Justinià.
En cinquena posició la SIDA amb 25-35 milions, en setena posició la COVID-19 (7 milions)



Primer racionament d'un supermercat espanyol: els ous al BonÀrea (9 març 2023)



FONT ORIGINAL: ElMundo

"En aquest context, BonÀrea ha detectat que alguns clients, sovint no habituals, estan fent compres de grans quantitats d'ous a les botigues. Cosa que l'empresa relaciona amb l'"important diferencial en el preu" respecte a la competència. En efecte, els ous als supermercats BonÀrea es troben, en aquests moments, entre els més barats del mercat (a 1,80 euros la dotzena de talla L)."
[..]

"I aquí introdueix la primera mesura de racionament d'ous a un supermercat espanyol, en fixar una compra màxima de 10 dotzenes per client. Una quantitat que es pot considerar elevada per a un particular, però que l'empresa estableix com a límit "per poder assegurar que es mantenen unitats suficients per atendre tots els seus clients"."


A finals de l'any passat saltaven totes les alarmes pel racionament d'ous als supermercats del Regne Unit. Una cosa que més recentment s'ha produït també amb algunes fruites, verdures i hortalisses, com els tomàquets, els cogombres o els pebrots. Aquí a Espanya, l'experiència més propera es remunta al març de l'any passat, ara fa just un any, quan els supermercats van començar a racionar la venda d'oli de gira-sol davant l'amuntegament excessiu que estaven fent alguns consumidors per la por del desproveïment que podien provocar les tensions a la cadena de subministraments després de l'esclat de la guerra a Ucraïna"

[..]


els preus en origen s'han triplicat el darrer any, passant de 0,80 a 2,40 eudros, i al supermercat s'han encarit, en alguns casos, més del 40%.


Des de l'Organització Interprofessional de l'Ou i els seus Productes (Inprovo) fan una crida a la calma. "En absolut hi ha desproveïment", asseguren fonts de la patronal que demanen "tranquil·litat" als consumidors davant el 'cas BonÀrea'. "Espanya és un país productor fort i un dels grans exportadors a Europa", afirmen. El missatge que llancen des de l'organització empresarial, que constata l'"estabilitat" dels contractes amb la distribució, és de "tranquil·litat absoluta".