Ahir, es van registrar temperatures excepcionalment altes a Catalunya, particularment a Figueres, Navata i al pantà de Darnius-Boadella.
Aquests llocs van assolir temperatures de 45,3 graus,
45,1 graus i 45 graus, respectivament, marcats com un rècord per aquesta regió. L'únic precedent similar en Catalunya es va donar el 7 de juliol de 1982, quan un observador a l'aeròdrom de Sabadell va registrar una temperatura de 45 graus.
La raó darrere d'aquesta elevada temperatura es va atribuir principalment a la entrada de vent de sud-oest a la zona, conegut com a vent de garbí. A mesura que aquest vent es va desplaçar cap a l'Empordà, una comarca al nord-est de Catalunya, es va escalfar i assecar, com sovint passa amb vents similars a altres regions properes a la costa. Aquest fenomen es va produir de manera més accelerada i anticipada en comparació amb altres regions, com ara el pla de Lleida, on les temperatures màximes solen arribar a mitja tarda.
La gràfica d'una estació automàtica a Figueres mostra clarament com la temperatura va augmentar ràpidament de 35 a 45 graus entre les 13 h i les 15 h, coincidint amb l'arribada del vent de garbí, i després va disminuir igualment ràpidament quan el vent va canviar de direcció i va augmentar la humitat.
Aquestes circumstàncies atmosfèriques úniques i l'entrada de vents càlids van contribuir a que l'Empordà establís un nou rècord de temperatura a Catalunya.
Ahir, a Benissanet, a la Ribera d'Ebre, es van produir oscil·lacions estranyes de temperatura causades pel vent. La temperatura va augmentar dràsticament de 32 a 42 graus en només dotze minuts, acompanyada d'un cop de vent de 85 km/h.
A l'Empordà, el vent de garbí va contribuir a les temperatures màximes, però arribar als 45 graus es va deure a una potent massa d'aire càlid. A uns 1.500 metres d'altura, prop de Barcelona, es van enregistrar temperatures de 27,5 graus, aproximadament 10 graus per sobre del que és habitual per a l'època, segons el Meteocat.
El canvi climàtic està provocant entrades d'aire càlid cada vegada més freqüents i intensos. Les dades mostren un augment notable de temperatures de més de 40 graus a Catalunya en els últims anys, i es preveu que aquestes situacions siguin més freqüents en el futur immediat. Un episodi similar es va produir el 2019, i en el context del canvi climàtic, s'espera que els pics d'extrema calor siguin més comuns.
Un tuit de Guillaume Jauseau
"L'anomalia de temperatura superficial del #Mar Mediterrani és notable, amb +1,4°C segons el CEAM. A prop dels rècords de 2003 i 2022, que havien arribat a +1,6 °C durant tot l'estiu.
Fins a +3/+4 °C al llarg de les costes africanes, al mar Ligur i a l'Adriàtic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada