dimarts, 24 d’octubre del 2023

Per què cal veure el documental "La Pesadilla de Darwin (2004)"?




FilmAffinity li posa un 7,6, una puntuació molt alta. Es tracta d'un documental de 107 minuts

"En la dècada dels anys 60, a manera d'experimentació, es va introduir al llac Victòria una nova espècie animal: la perca del Nil, però aquest peix va resultar ser un depredador tan voraç que va exterminar totes les espècies autòctones d'aquest llac enorme (abans hi havia 210 espècies). El nou peix es va multiplicar ràpidament, i en l'actualitat els seus filets blancs segueixen sent exportats a tot el món. Enormes avions de càrrega de l'antiga Unió Soviètica arriben diàriament per emportar-se els últims carregaments de pesca i, a canvi, descàrrega de la seva mercaderia: kalashnikovs i munició per a les innumerables guerres que tenen lloc en el cor d'Àfrica. Aquest explosiu comerç internacional ha creat una desoladora aliança global a les ribes del llac tropical més gran del món: un exrcit de pescadors locals, financers internacionals, nens sense llar, ministres africans, comissaris de la Unió Europea, prostitutes tanzanes i pilotos rusos. (FILMAFFINITY)"

Només el podreu trobar en format DVD a les biblioteques (recordeu que hi ha un sistema intern anomenat Préstec Interbibliotecari que us el faran arribar, si el demaneu)

Per 1,99€ el trobareu a la única plataforma Acontra+

COMENTARI PERSONAL
L'any 2006 Hupert Sauper va guanyar el premis César i Premi Cinema Europeu i fou nominat al millor Òscar precisament per aquest documental.
Podeu veure la llista de les seves obres.

Es tracta d'un documental dur i impactant. Vaig tenir la sort de veure-la al cinema. Està gravada en format vídeo domèstic i s'aprecia "el gra" de la imatge. Els periodistes segueixen a diferents perfils de la localitat fins a aconseguir la seva confiança, des de nens del carrers, prostitutes, pescadors, treballadors de la fàbrica, funcionaris de l'aeroport fins a ministres del govern.

El primer que menciona "la trama fosca" és el pintor de la ciutat, un antic nen del carrer que els dona suport.
Més tard apareixerà el periodista que en parla en un article. 
Resumint, és un bany de realitat per a les ments bens pensants i orgulloses dels habitants del primer món. Realitat dura sense maquillatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada