divendres, 17 de novembre del 2023

Què són les "ratlles d'escalfament" o "ratlles climàtiques" o Warming stripes ?


L'ésser humà necessita imatges per copsar el conceptes d'una manera més ràpida. La infografia hi ajuda molt i més en aquests moments de manca d'atenció. Si hem de llegir un llibre o un article llarg però es pot sintetitzar en una sola imatge, l'efecte és més ràpid.





El 22 de maig del 2018 Hawkings va inventar les warming stripes (ratlles d'escalfament o climàtiques) per a fer més evident l'augment de la temperatura a la Terra. Tambés es diuen "bandes climàtiques" o "línies de temps climàtiques".

"Les ratlles d'escalfament (de vegades anomenades ratlles climàtiques, línies de temps climàtiques gràfics de ratlles ) són gràfics de visualització de dades que utilitzen una sèrie de ratlles de colors ordenades cronològicament per visualitzar-les. Retratar les tendències de la temperatura a llarg termini. Les ratlles d'escalfament reflecteixen un estil " minimalista " , concebut per utilitzar només el color per evitar distraccions tècniques per transmetre de manera intuïtiva les tendències de l'escalfament global als no científics. "






Se n'han fet moltes versions (graffittis, samarretes, tasses, mitjons, etc) per a fer-les més visibles i populars.



Fins i tot, s'han adaptat a cada continent o ciutat. En la següent imatge es mostre algunes ciutats del Regne Unit.



Una altra de les imatges més "didàctiques" i potents és aquesta altra.


En aquesta s'hi mostra l'evolució de la temperatura des de 20.000 anys abans de Crist fins avui.
A la zona blava (Safe climate zone) o "zona segura del clima" s'observa com coincideix amb el naixement de la civilització humana (entre 0 i 1ºC).
Ara ens trobem a +1,1ºC.
Al 2050 se suposa que entrarem a la franja dels 2ºC.
No calen més comentaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada