dimecres, 3 d’abril del 2024

Què va passar a la Xina amb els pardals?

 

Un canal que recomanem és aquest de Raquel de la Morena amb 835.000 subscriptors i més de 160 vídeos des del 2020 aproximadament.
Hi explica coses curioses d'una manera molt didàctica i planera en vídeos que no solen superar els 30 minuts tot i que en té alguns de més de 90.

En aquest cas s'analitzen darrers 100 anys a la Xina i com una "decisió equivocada" pot tenir conseqüències devastadores












"Els experts estimen que entre el 1958 i el 1961 les forces de l'Estat i la població general van acabar amb mil cinc-cents milions de rates, cent mil tones de mosques, onze mil tones de mosquits i... mil milions de pardals. Mil milions...

El pardal a la Xina va quedar al límit de l'extinció. Encara avui, com mostra aquest mapa de l'hàbitat del pardal al món, es pot apreciar la seva presència nul·la a la Xina, on, malgrat ser ara una espècie protegida per llei davant dels caçadors, el seu escàs nombre es continua reduint.



Quina va ser la conseqüència directa d'aquella reeixida campanya de les Quatre Plagues?
D'una banda, és cert que es va reduir la transmissió de malalties per rates, mosques i mosquits, però l'extermini massiu de pardals va trastocar l'equilibri ecològic.



Les autoritats xineses no van tenir en compte que, si bé els pardals menjaven gra, la seva principal font d'aliment eren els insectes. Amb la població de pardals gairebé aniquilada, les poblacions de llagostes van augmentar sense control i eixams gegantins d'aquests insectes van devastar els camps de cereals, fet que, sumat a tots els factors de què ja us hem parlat, va provocar la coneguda com a Gran Fam Xinesa, que entre 1959 i 1961 va acabar amb la vida d'entre 15 i 55 milions de persones."



Vídeo sencer 19 minuts


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada