dissabte, 29 de juny del 2019

Europa ha tingut cinc estius de 500 anys en 15 anys. (National Geographic)

Font: 2019-06-28

Un continent sense aire condicionat lluita amb dies de 37,7º C (100 graus Farenheit) al juny i es pregunta com farà front als propers anys més calents.

Una altra onada de calor mortal té Europa a la seva suor aquesta setmana. Les temperatures rècord van superar els 100 graus Fahrenheit (37,8 graus centígrads) a parts de França, Alemanya, Polònia i Espanya, amb dies més calents . El mateix va ocórrer l'any passat: la calor que va patir un record va ser responsable de 700 morts a Suècia i de més de 250 a Dinamarca , països que mai no han necessitat de climatitzar abans d'aquesta nova era d'esdeveniments extrems per canvi climàtic.
Els cinc estius més calorosos d'Europa dels darrers 500 anys s'han produït en els últims 15 anys, no inclosos aquest estiu. Tots han estat mortals.
L’onada de calor del 2003 va ser la pitjor, havent provocat la mort de més de 70.000 persones;
el 2010, 56.000 van morir només a Rússia .
Aquests esdeveniments de calor extrems estan connectats a una corrent de corrent més lenta que bloqueja els sistemes meteorològics, segons Michael Mann de la Penn State University. Mann va ser coautor d’ un estudi l’any passat que va relacionar la desacceleració del corrent a reacció, la banda de vents d’altura que escombren al món d’ovest a est, fins a les sequeres, les ones de calor, els incendis forestals i els esdeveniments inundables de l’estiu passat. tot l'hemisferi nord. I és que probablement darrere de les febles pluges dels monsons de l'Índia i de les inundacions generalitzades al mig-oest dels EUA aquest any.

"Els meus col·legues de PIK (Institut de recerca per a l'impacte climàtic de Potsdam) han comprovat que això és el que estem veient ara a Europa", va dir Mann en un correu electrònic.
La pèrdua de gel marí a l'Àrtic està amplificant l'escalfament a les regions més septentrionals del nostre planeta, i això està pertorbant els patrons naturals de corrent a reacció, va dir Dim Coumou de Vrije Universiteit Amsterdam i PIK. Els vents de corrent a reacció són impulsats per la diferència de temperatura entre l'aire gelat de l'Àrtic i l'aire calent dels tròpics. Un àrtic que escalfa ràpidament: aquest hivern passat va veure la seva cala de gel més baixa : redueix aquesta diferència de temperatura i frena el corrent a reacció.
Com un riu de moviment lent, una corrent a corrent més lenta forma profunds meandres, que poden estancar-se durant l'estiu, de vegades durant setmanes. Els patrons meteorològics es queden amb ells, ja siguin ones de calor o pluges torrencials.
Mentre que les temperatures a Europa no són tan calentes com l’onada de calor actual a l’Índia, les temperatures del subcontinent asiàtic han arribat als 51 ° C (la majoria d’Europa, sobretot al nord, no s’utilitzen fins a més de 85 ° F, 29,4ºC ). .L’aire condicionat roman rar.
Es troba a menys del 5% de les llars de França , per exemple, i menys del dos per cent de les llars alemanyes.

Nits de la ciutat calenta

El nombre de dies d’onades de calor a les ciutats europees és gairebé el doble que el dels suburbis i els paisatges rurals dels voltants, a causa de l’ efecte d’illa de calor urbana , va dir Jürgen Kropp, de PIK. El formigó i l'asfalt absorbeixen calor durant el dia i el deixen anar a la nit, mantenint les zones urbanes més calentes. Sense grans retallades de les emissions de carboni, el nombre de dies d'ones de calor a les ciutats augmentarà 10 vegades a finals d'aquest segle, va dir Kropp. "El dimecres va ser el dia més calent de juny, aquí a Berlín".
Hi ha un debat real sobre què fer sobre el calor cada vegada més gran, va continuar. L’aire condicionat augmenta l’ús de l’energia, cosa que augmentarà les emissions de carboni d’Alemanya, cosa que farà pitjor el canvi climàtic. La majoria dels alemanys volen més accions sobre el clima, va dir Kropp, però ara les unitats de finestres de CA tenen una gran demanda.
Europa ha après de la onada de calor 2003, que va matar a més de 70.000 a tot el continent, va dir Richard Keller, professor de la història mèdica de la Universitat de Wisconsin-Madison. El nombre de morts hauria de ser més limitat aquest any, va dir Keller, l'autor de Fatal Isolation, un llibre sobre la onada de calor de París del 2003 que va matar a milers. "França està molt millor preparada, els serveis d'emergència estan al seu lloc i la consciència dels perills és molt més gran", va dir Keller.
Algunes escoles franceses estan tancades: gairebé no hi ha aire condicionat, va dir Keller. Les zones de refredament i les fonts temporals d’aigua s’han instal·lat a les zones més transitades de la ciutat; els parcs i les piscines s’observen més endavant . A París, els vehicles més antics estan prohibits a la ciutat per contrarestar el fet que una onada de calor agreuja la contaminació de la ciutat.
Una reducció dels nivells de contaminació serà un revestiment de plata per als aficionats al futbol femení de la Copa del Món que empaquetaran aquest divendres l'estadi Parc des Princes per veure l' equip nacional nord - americà a França .
"La calor no serà un problema per als jugadors", va dir Keller. "Són atletes de primer nivell que poden fer front. Són els aficionats que corren risc de cop de calor ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada