diumenge, 23 de juny del 2024

El preu de l'urani ha pujat un 50% durant el darrer any (juny 2023- juny 2024)

Un dels debats més candents entre el món ecologista és nuclear sí o nuclear no.
James Lovelock en els seus darrers anys de la seva vida va fer una sèrie d'afirmacions polèmiques, com per exemple que si tens un terreny no cal plantar-hi arbres per afavorir que hi hagi vida. Ell va fer-ho i al cap d'uns anys se'n va penedir. Després de la seva experiència proposava deixar el terreny i que de les primeres herbes en sortirien arbustos i d'aquests el primer arbre, d'aquesta manera hi ha un creixement potser més lent però més complet amb totes les capes ben definides.

Una altra dels seus pensaments polèmics era que davant del canvi climàtic ja estàvem fent tard i que les energies renovables no podrien substituir l'electricitat que provenia dels recursos fòssils, sinó que el camí més ràpid i que generava menys CO2 era invertit en nuclears.
Doncs ara ens trobem que l'urani està arribant al seu pic si és que no hi ha arribat ja. I independentment del que diguin els estats amb els valors o reserves de les mines d'aquest mineral, un dels indicadors més clars és la llei de l'oferta i la demanda i en el darrer any el preu ha pujat un 50% tal i com es veu en aquesta gràfica. Turiel ja fa temps que en parla en les seves xerrades i intervencions al mitjans de comuicació.




En aquesta gràfica hem marcat els punts d'inflexió.
Haurem d'estar atents a la seva evolució (hem marca la petanya ALL, tots els anys)





dissabte, 15 de juny del 2024

El preu del petroli

Durant els darrers 25 anys el preu del petroli ha oscil·lat bastant a l'alça passant de mínims (dels 5$ del 1986 i 16$ de) fins al màxim de 139$ per la crisi de les subprime tal i com s'observa en aquest gràfic.


gràfica actual


Kaos en la Red. Sin petróleo: la asfíxia del capitalismo (juny 2024)

 Podeu veure el preu del petroli cru en directe en aquest gràfic.


dissabte, 8 de juny del 2024

Darreres notícies del clima del futur: AMOC i el científic Rahmstorf (juny 2024)




Llegim al diari Elindependiente en aquest article "El col·lapse oceànic acosta Europa a una glaciació: "De Montpeller cap amunt tot seria neu" que parla d'aquest comentari de Stephan Rahmstorf, cap d'anàlisi del sistema terrestre de l'Institut Potsdam per a la Investigació de l'Impacte Climàtic i professor de Física dels Oceans de la mateixa universitat.


"Vaig assistir a un seminari de tres dies sobre el perill dels canvis abruptes a la circulació oceànica.
 I les conclusions són força preocupants.
Entre el 35% i el 45% dels models d'alta qualitat diuen que l'AMOC col·lapsarà a la dècada del 2030 a causa del canvi climàtic”,

va assegurar Rahmstorf, considerat un dels experts mundials més importants en aquesta matèria. I les alarmes es van encendre."



"Si realment es comença a produir el col·lapse, és irreversible", apunta Antonio Turiel, investigador científic a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC.
Ell mateix detalla el que implicaria:
“S'estima que a Europa hi hauria un descens de les temperatures de 3ºC per dècada.
Això una barbaritat, cal pensar que ara estem tenint problemes perquè la temperatura ha augmentat 1,6ºC a tot el planeta respecte a els nivells preindustrials.
Un descens de 3ºC implicaria tenir hiverns com els del segle XIX a la primera dècada, comportaments glacials. Podem estar parlant que en un termini de 30 anys Europa començaria a tornar-se inhabitable”.



Una glaciació, a Europa ia tocar. Sona difícil de creure, però és una possibilitat real.

"Si es produeix un col·lapse més o menys complet de l'AMOC el gel àrtic cobriria tot el canal de la Manxa, i el Regne Unit desapareixeria sota les neus. Seria com Groenlàndia, bàsicament.
I a París hi podria haver diverses desenes de metres de gel.
En resum, des de Montpeller cap amunt quedaria tota Europa quedaria sepultada sota la neu"
, afegeix Turiel.


Vídeo de l'Antonio Turiel de 12 minuts comentant-ho al Tot es mou