dissabte, 29 de juny del 2019

Europa ha tingut cinc estius de 500 anys en 15 anys. (National Geographic)

Font: 2019-06-28

Un continent sense aire condicionat lluita amb dies de 37,7º C (100 graus Farenheit) al juny i es pregunta com farà front als propers anys més calents.

Una altra onada de calor mortal té Europa a la seva suor aquesta setmana. Les temperatures rècord van superar els 100 graus Fahrenheit (37,8 graus centígrads) a parts de França, Alemanya, Polònia i Espanya, amb dies més calents . El mateix va ocórrer l'any passat: la calor que va patir un record va ser responsable de 700 morts a Suècia i de més de 250 a Dinamarca , països que mai no han necessitat de climatitzar abans d'aquesta nova era d'esdeveniments extrems per canvi climàtic.
Els cinc estius més calorosos d'Europa dels darrers 500 anys s'han produït en els últims 15 anys, no inclosos aquest estiu. Tots han estat mortals.
L’onada de calor del 2003 va ser la pitjor, havent provocat la mort de més de 70.000 persones;
el 2010, 56.000 van morir només a Rússia .
Aquests esdeveniments de calor extrems estan connectats a una corrent de corrent més lenta que bloqueja els sistemes meteorològics, segons Michael Mann de la Penn State University. Mann va ser coautor d’ un estudi l’any passat que va relacionar la desacceleració del corrent a reacció, la banda de vents d’altura que escombren al món d’ovest a est, fins a les sequeres, les ones de calor, els incendis forestals i els esdeveniments inundables de l’estiu passat. tot l'hemisferi nord. I és que probablement darrere de les febles pluges dels monsons de l'Índia i de les inundacions generalitzades al mig-oest dels EUA aquest any.

"Els meus col·legues de PIK (Institut de recerca per a l'impacte climàtic de Potsdam) han comprovat que això és el que estem veient ara a Europa", va dir Mann en un correu electrònic.
La pèrdua de gel marí a l'Àrtic està amplificant l'escalfament a les regions més septentrionals del nostre planeta, i això està pertorbant els patrons naturals de corrent a reacció, va dir Dim Coumou de Vrije Universiteit Amsterdam i PIK. Els vents de corrent a reacció són impulsats per la diferència de temperatura entre l'aire gelat de l'Àrtic i l'aire calent dels tròpics. Un àrtic que escalfa ràpidament: aquest hivern passat va veure la seva cala de gel més baixa : redueix aquesta diferència de temperatura i frena el corrent a reacció.
Com un riu de moviment lent, una corrent a corrent més lenta forma profunds meandres, que poden estancar-se durant l'estiu, de vegades durant setmanes. Els patrons meteorològics es queden amb ells, ja siguin ones de calor o pluges torrencials.
Mentre que les temperatures a Europa no són tan calentes com l’onada de calor actual a l’Índia, les temperatures del subcontinent asiàtic han arribat als 51 ° C (la majoria d’Europa, sobretot al nord, no s’utilitzen fins a més de 85 ° F, 29,4ºC ). .L’aire condicionat roman rar.
Es troba a menys del 5% de les llars de França , per exemple, i menys del dos per cent de les llars alemanyes.

Nits de la ciutat calenta

El nombre de dies d’onades de calor a les ciutats europees és gairebé el doble que el dels suburbis i els paisatges rurals dels voltants, a causa de l’ efecte d’illa de calor urbana , va dir Jürgen Kropp, de PIK. El formigó i l'asfalt absorbeixen calor durant el dia i el deixen anar a la nit, mantenint les zones urbanes més calentes. Sense grans retallades de les emissions de carboni, el nombre de dies d'ones de calor a les ciutats augmentarà 10 vegades a finals d'aquest segle, va dir Kropp. "El dimecres va ser el dia més calent de juny, aquí a Berlín".
Hi ha un debat real sobre què fer sobre el calor cada vegada més gran, va continuar. L’aire condicionat augmenta l’ús de l’energia, cosa que augmentarà les emissions de carboni d’Alemanya, cosa que farà pitjor el canvi climàtic. La majoria dels alemanys volen més accions sobre el clima, va dir Kropp, però ara les unitats de finestres de CA tenen una gran demanda.
Europa ha après de la onada de calor 2003, que va matar a més de 70.000 a tot el continent, va dir Richard Keller, professor de la història mèdica de la Universitat de Wisconsin-Madison. El nombre de morts hauria de ser més limitat aquest any, va dir Keller, l'autor de Fatal Isolation, un llibre sobre la onada de calor de París del 2003 que va matar a milers. "França està molt millor preparada, els serveis d'emergència estan al seu lloc i la consciència dels perills és molt més gran", va dir Keller.
Algunes escoles franceses estan tancades: gairebé no hi ha aire condicionat, va dir Keller. Les zones de refredament i les fonts temporals d’aigua s’han instal·lat a les zones més transitades de la ciutat; els parcs i les piscines s’observen més endavant . A París, els vehicles més antics estan prohibits a la ciutat per contrarestar el fet que una onada de calor agreuja la contaminació de la ciutat.
Una reducció dels nivells de contaminació serà un revestiment de plata per als aficionats al futbol femení de la Copa del Món que empaquetaran aquest divendres l'estadi Parc des Princes per veure l' equip nacional nord - americà a França .
"La calor no serà un problema per als jugadors", va dir Keller. "Són atletes de primer nivell que poden fer front. Són els aficionats que corren risc de cop de calor ".

Un grup d'extrema dreta alemanya "va utilitzar les dades policials per compilar la llista de morts (The Guardian)

Font: The Guardian (28 de juny del 2019)

Un grup d'extrema dreta alemanya va recopilar una "llista de morts" d'objectius pro-refugiats accedint als registres policials, després va emmagatzemar armes i va ordenar que les bosses i la calç es matessin i eliminessin les seves víctimes.
El fiscal general d'Alemanya havia investigat Nordkreuz (Creu del Nord) des de l'agost de 2017 per la sospita que el grup estava preparant un atac terrorista.
Segons informes, els membres de 30 membres del grup tenien vincles estrets amb la policia i els militars, i almenys un membre estava encara ocupat a la unitat de comandaments especials de l’oficina estatal d’investigacions penals.



En el passat, es va informar que Nordkreuz era part del moviment de supervivència "prepper", els seguidors de la qual es preparen per a escenaris del judici final, com ara el col·lapse de l'ordre social imperant.
No obstant això, un informe de RedaktionsNetzwerk Deutschland, una agència de recerca amb seu a Hannover amb enllaços a diaris regionals més petits, va suggerir que el grup estava preparant activament el terreny per a un atac massiu contra enemics polítics.
Els membres es van comunicar a través del servei de missatgeria xifrat Telegram i van accedir a ordinadors policials per recollir gairebé 25.000 noms i adreces de polítics locals que havien participat activament en els esforços cívics durant la crisi dels refugiats el 2015, segons l'informe.
Sembla que membres del partit del SPD, els Verds, Die Linke i la CDU d’Angela Merkel es van centrar en la política local als est de Mecklenburg-Vorpommern i Brandenburg.
El grup també havia demanat 200 bosses de cos i calç, que es poden utilitzar per accelerar la descomposició d'un cadàver i cobrir la seva olor.
Tres membres de Nordkreuz van ser investigats per separat per un fiscal de Schwerin per la possessió il·legal de més de 10.000 bales, així com armes de llarg i curt abast.
Es diu que el grup nega haver planificat l’assassinat de la gent de les llistes.
L'informe va arribar unes poques setmanes després de l'assassinat d'un polític pro-refugiat per un extremista de dreta , i enmig d'un creixent debat sobre si l'agència alemanya d'intel·ligència interna, el BfV, ha subestimat l'amenaça que representa el militant fins ara.
L'informe anual de BfV de dijous va assenyalar una lleugera caiguda del nombre de delictes per part dels grups d'extrema dreta registrats el 2018, però també un augment del nombre de delictes violents comesos per aquests grups.
El nombre total de simpatitzants per a posicions extremistes a l'extrem dret, l'extrem esquerre i l'islamisme van augmentar lleugerament durant l'any passat, segons l'informe.
No va fer cap esment de Nordkreuz, fomentant la crítica que l'agència havia deixat de banda els ulls a l'amenaça del terrorisme neonazi.



A principis d’aquesta setmana, l’extremista extrema dreta detingut Stephan Ernst va 
confessar haver assassinat al polític de la CDU Walter Lübcke . El 2 de juny, el cap del govern regional de Kassel va ser trobat mort fora de casa seva.
Dos homes més van ser arrestats durant el cas el dijous, un per vendre l’arma presumptament usat en l’assassinat, l’altre per sospita d’iniciar el contacte entre el venedor d’armes i Ernst.
Segons informes, Ernst va reconèixer que es va indignar pels comentaris de Lübcke en una reunió de l’ajuntament a la qual va assistir a l’octubre de 2015. A la reunió, que es va celebrar per discutir un nou refugi de sol·licitants d’asil, Lübcke va dir: “Cal valorar aquí. I els que no ho facin poden deixar aquest país en qualsevol moment si no els agrada. Aquesta és la llibertat de tots els alemanys. "

dijous, 20 de juny del 2019

No-violència (Revista ElTemps, febrer del 2019)

DARRERES NOVETATS:
entrevista de Xavier Grasset a Pepe Beúnza (26 octubre 2019)



FONT: sumari del número 1811

Aquest número d'aquest setmana és molt interessant. Parla de la No-violència.





Conté dos articles capdals que cal llegir:

1-No-violència, una sortida per a Catalunya?




2-Entrevista a Pepe Beúnza, el primer objector de consciència de l'Estat Espanyol


És gairebé impossible parlar de no-violència a Catalunya sense que aparegui la figura de Pepe Beúnza (Beas de Segura, Jaén, 1947). L’any 1971 va esdevenir el primer objector de consciència per motius polítics de l’Estat espanyol i des de llavors no ha deixat d’implicar-se en causes pacifistes. Ha estat actiu també en el moviment independentista i és especialment proper a Raül Romeva. Parlem amb ell sobre la teoria no violenta i el paper d’aquesta en el procés independentista.



Quins són els referents de la no-violència a Catalunya?
—En aquella època ens havíem de nodrir del que hi havia en l’àmbit internacional. Martin Luther King, Ghandi, els desertors de la guerra del Vietnam... Els meus mestres van ser tota la gent que havia lluitat contra la guerra d’Algèria. Ells m’explicaven totes les tàctiques que havien fet servir. Tots havien passat per presó. Una altra figura importantíssima va ser Gonzalo Arias, que era un espanyol que feia de traductor a França, a la UNESCO. Tenia estatus diplomàtic i havia llegit un llibre de Ghandi i el va portar a pensar que allà estava molt còmode i que havia de venir aquí a implicar-se. Era una persona d’una generositat extraordinària. Va sortir a Madrid demanant eleccions lliures a Espanya. El van agafar i el van posar a la presó. Quan va sortir, el van posar al manicomi i, quan va sortir després d’un temps, va veure que la seva campanya no havia tingut força. Llavors va pensar que calia esperar i es va incorporar a la lluita no-violenta. Després a Catalunya tenim Xirinacs que, en aquella època, ja feia les seves campanyes denunciant les tortures de la policia o mossèn Dalmau. Aquesta és la gent que em van fer decidir-me a objectar.

[..]
La no-violència és un plantejament ètic o també una qüestió tàcticament eficient?
—És ambdues coses. Hi ha una no-violència holística, que és la de les persones que volen ser tota la seva vida no-violents. És el model que tenim tots, tot i que no m’hi considero. L’altra no-violència és la que fem servir per resoldre els conflictes. El que sí que hem de pensar és que tots som mestres de violència. En sabem molt, de violència. Si em fessin dir com aconseguir la independència de manera violenta, podria donar deu històries. Com la podem aconseguir de manera no-violenta? Aquí ja és un tema molt més obert, creatiu i que cal estudiar perquè ens enfrontem a unes estructures que són violentes. No tenim una base pràctica de vida no-violenta, això és el que fa que sigui tan difícil de practicar. Ens obliga a ser molt humils, perquè tots som aprenents de no-violència. Això és el que estem practicant i aprenent a Catalunya. Per això sembla que anem molt a poc a poc, però estem fent passos de gegant.

[..]

LES 5 FASES

1-Diàleg
2-La denúncia
3-No-cooperació

4-Desobediència civil

5-Fer el que demanes


No-cooperació i desobediència civil són les claus?
—Exacte. La no-violència és una estratègia de lluita política que té cinc fases. La primera és el diàleg amb el causant del problema. Això, normalment, no serveix. Però tu dius que sempre estaràs dialogant per resoldre el problema i, si no funciona, avises que faràs pel teu costat. Passes a la següent fase, però el diàleg és clau mantenir-lo perquè la gent intel·ligent sap que els problemes es resolen parlant. La campanya contra el diàleg és de gent absolutament obtusa, gent malalta. El diàleg s’ha de fer sempre. Durant la guerra de Vietnam, que els EUA estava arrasant-lo amb gas taronja, hi havia una taula de negociació a París que es reunia i parlava.
—Quina és la segona fase?
—La de denúncia. Normalment hi ha injustícies perquè les tenen amagades o no sabem que existeixen. Aquí, la lluita no-violenta no porta molts riscos. Tot i que pot ser que sí, hi ha llocs on et poden matar o portar a la presó. A Espanya, amb la feixista llei mordassa, per fer una denúncia et poden portar a la presó. En aquesta fase es poden fer moltes coses. Jo recomano fer servir l’humor i no confondre una manifestació amb la presa de la Bastilla. Hi ha gent que va a la manifestació i comença a trencar i cremar coses. Això no té sentit, tu fas una manifestació per denunciar una injustícia i crear simpatia per la teva causa. Bé, tot això s’ha d’estudiar molt bé.
— ...
—Si aquesta fase no funciona, passem a la fase de no-cooperació. Aquesta fase ja s’ha de preparar molt bé. Fa poc, un mecànic de Reus es va negar a arreglar-li el cotxe a un policia nacional perquè havia vingut a colpejar la seva família. De seguida, hi va haver una denúncia per odi i van fer miques el pobre mecànic. Això és la no-cooperació, però cal fer-ho ben organitzats. Ho explicava molt bé Ghandi quan deia que si 100.000 soldats anglesos podien dominar 250 milions d’indis, el problema no el tenien els anglesos, sinó els indis que no eren capaços de resoldre el problema. Quan plantejaren una campanya de cooperació, els anglesos ho van haver d’estudiar molt bé. Una campanya de boicot o una vaga pot fer caure una tirania, si està ben feta. Aquesta fase va molt lligada a la fase de desobediència civil. Quan inicies aquestes fases, i això cal explicar-ho bé, has d’estar preparat a anar a la presó. No tothom, només la gent més preparada. Si tens fills petits, potser és millor que donis suport a l’acció però que no et posis a primera fila. Quan arribes a la desobediència civil, prepares una campanya per omplir la presó. L’arma més poderosa de la no-violència és perdre la por a la presó i la repressió. En aquest cas, busques la repressió i, quan les presons estan plenes, ja no compleixen la seva funció.

—Hi ha cap fase més?
—Hi ha una cinquena fase, que consisteix, en la mesura que pots, a fer el que demanes. Per exemple, no hem d’esperar a fer la República catalana per canviar les energies fòssils per renovables o per fer una escola i una sanitat de qualitat. No hem d’esperar per transformar l’economia capitalista per una economia cooperativista. La no-violència implica assumir les conseqüències de la repressió.

[..]
—Creu que la societat catalana està entrenada per a la no-violència?
S’ha de partir del fet que en la campanya per la insubmissió la societat catalana va practicar molt. També en la campanya per la llengua, la marxa per la llibertat del 75, la lluita contra l’OTAN o contra la guerra, la campanya per l’aigua de l’Ebre. Encara que s’ha de dir que no està entrenada, sí que té moltes pràctiques de lluita no-violenta. Des de fa un temps hem anat sembrant una terra molt fèrtil. Però encara falta molt entrenament. Una societat entrenada per a la no-violència ha de ser descentralitzada, que el poder estigui repartit. Ha de tenir la riquesa repartida. Si has de defensar la pàtria, has de saber què t’està donant. Quina pàtria, quina Catalunya, pot defensar una persona a la qual estan desnonant? Cal fer una estructura social justa i després fer entrenaments i pràctiques, com fan els exèrcits. No estem entrenats, però hi ha el pensament clar que per la violència no guanyarem. Tot l’interès del PP ha estat que a Catalunya la lluita fos violenta, perquè saben com combatre-ho. Estan fent el ridícul fent coses com prohibir samarretes grogues, posar gent a la presó quan tothom entén que són innocents.
—Creu que l’1 d’octubre es van demostrar els límits de la no-violència? És a dir, va servir per a fer el referèndum, però no per a aplicar el resultat?
Mira, el dia 1 d’octubre és un dia fantàstic. No hi havia definida una estratègia de lluita no-violenta, però aquell dia es van fer moltes accions no-violentes i la gent va descobrir el poder i la força de la no-violència. Però, com que no hi havia una estratègia global de no-violència, la cosa es va quedar allà. Aquell dia hauria d’haver continuat amb moltes més accions i vint mil o trenta mil catalans a la presó fins a la independència. Això és el que es va aturar. Però aquell dia vam demostrar la força d’un poble quan actua de manera no-violenta i amb convicció. No sabíem que hi havia tants ghandis a Catalunya. Que aquesta gent es posi en coordinació i amb una estratègia de no-violència...
En comptes d’això, després de la declaració d’independència, el Govern va dir a la gent que se n’anés a casa i Puigdemont va reconèixer que ell no volia assumir el pes del que hauria passat si la gent hagués resistit...
—Clar, perquè haurien d’haver tingut estratègies preparades per si entraven els tancs. Però, clar, què haurien fet? Haurien d’haver tingut una estratègia preparada. Nosaltres sí que havíem preparat una campanya de resposta per si venien els tancs. Érem 30 persones disposades, seguint l’exemple de Txecoslovàquia quan van envair els tancs, a sortir i posar-nos davant dels tancs amb gorres i banderes blanques. Però, clar, n’érem 30. Imagina’t 10.000 persones disposades a posar-se davant dels tancs... Com que no estaven preparats, no es van atrevir a enfrontar-se. Com que això encara pot passar, ens hem de preparar.
—Creu que s’està apostant per aquesta formació des de les elits dirigents independentistes?
—Tenen clar que ha de ser una lluita pacífica, però no s’ha definit una estratègia no-violenta. Una lluita no-violenta és molt radical. Això encara no s’ha fet, de moment s’estan preparant. S’ha entrat a la lluita jurídica i política, però encara no hem entrat en una campanya de no-cooperació i desobediència civil. Això serà una de les fases més dures de la lluita.
—Hi veu disposició, però?
—Dels governants? Els tenim a la presó. Això vol dir que estan disposats a donar d’una manera extraordinària. Som la resta els que hem d’estar i iniciar una campanya de desobediència civil o de no-cooperació. Els governants estan a la presó o a l’exili. No els podem demanar més a aquesta gent.
—Vostè té especialment relació amb Raül Romeva...
—Sí. Jo lluito per la llibertat dels presos polítics, no només per un tema de justícia, també perquè tinc una gran amistat amb el Raül Romeva. Quan tens un bon amic a la presó de manera injusta, et sents molt motivat a defensar-los. No són a la presó per fer una campanya radical de no-violència, hi són per complir el mandat del nostre vot.
—Romeva comparteix la filosofia no-violenta?
—Jo el conec de petit perquè jo estava en una escola d’agricultura i el seu pare n’era el director. Quan ja estava a la universitat em va dir que li agradaria dedicar-se a la cultura de pau. El vaig orientar una mica i ell després va ser professor de la diplomatura Cultura de Pau, va organitzar xerrades, va ser objector de consciència, va anar de pacificador a Kosovo. Al Parlament Europeu va estar sempre defensant les causes dels pobles oprimits. És una imatge perfecta del que seria la cultura no-violenta.

diumenge, 16 de juny del 2019

Ada Colau, alcaldessa amb el suport de PSC i Valls

Un cop més la xarxa ens mostra que amb humor les notícies s'expliquen més bé.











dissabte, 15 de juny del 2019

Periodisme d'investigació

L'essència del periodisme parteix i hauria de ser la investigació.
En els darrers anys ha minvat. Hi ha certs mitjans d'informació que fan notícies a partir de tuits (elNacional.cat, entre d'altres)




LaDirecta destaca en aquest aspecte i podeu veure'n tots els seus reportatges aquí

Un dels darrers és aquest del 29 de maig del 2019

Societat Civil Catalana va rebre 700.000 euros d'una fundació afí finançada amb generosos donatius d'entitats privades

Diversos grups privats van aportar 800.000 euros l'any 2016 a la Fundació Joan Boscà, que va derivar-los en bona part a la plataforma unionista que va organitzar les grans manifestacions de l'octubre de 2017 en contra del referèndum de l'1 d'octubre. Així figura en els comptes anuals de la fundació als quals la 'Directa' ha tingut accés i que s'analitzen en un reportatge d'investigació publicat al número 478 de la 'Directa'


“BBV”, 250.000 euros; “SANT”, 200.000 euros; “CAIX”, 150.000 euros; “TEL”, 200.000 euros. Són xifres que apareixen en el llistat de donatius durant l’exercici 2016 a la Fundació Joan Boscà, una entitat sense ànim de lucre amb seu a Barcelona que té per objecte, segons els seus estatuts, “difondre i fomentar els principis constitucionals d’igualtat entre els espanyols, unitat i pluralisme polític i social dels pobles d’Espanya”. Així figura en els comptes anuals de l’entitat dipositats al Registre de Fundacions del Ministeri de Justícia espanyol, una documentació a la qual la Directa ha tingut accés i que desgrana en un reportatge d’investigació publicat al número 478 de la seva publicació quinzenal."





DIARI ARA
Font: wikipedia

És un diari d'informació general en català que es començà a distribuir el 28 de novembre del 2010 —coincidint amb les eleccions al Parlament de Catalunya— Ha estat pioner a Catalunya en el desenvolupament de subscripcions digitals i cobrament per continguts "online". Al setembre del 2017 va aconseguir 3,2 milions d'usuaris únics al web, cosa que el situa com a líder de la premsa digital en català. Té 50.000 subscriptors.
L'ARA és un rotatiu compromès amb la defensa de la cultura i la llengua catalana. Va néixer en plena crisi de la premsa tradicional, i adoptà el triple objectiu d'anar a buscar el món que ve, el país que ve i el periodisme que ve. La publicació compta amb reportatges i articles traduïts al català del New York Times i del The Economist. El diari es complementa amb diversos suplements, com Criatures (infantesa), Emprenem (economia), el dominical Ara Diumenge i la revista de cultura i oci Play. Entre novembre de 2010 i desembre de 2012, el cap de setmana també incloïa el dominical dedicat a l'oci Time Out Barcelona.

INVESTIGACIÓ
Destaquen els següents reportatges:

Operació Manuel Valls: així es va finançar la seva campanya

Un grup d'empresaris va acceptar pagar-li una retribució de 20.000 euros nets al mes des de la tardor passada
Molts recursos van venir de Madrid, on Valls va percebre un entusiasme i reconeixement que a Barcelona era més matisat
En una de les cites amb empresaris va demanar 20.000 euros nets al mes perquè havia de renunciar al sou de diputat francès, i se li van concedir.
Els 20.000 euros nets mensuals gairebé tripliquen els 7.200 euros bruts que es cobren com a diputat a França
“Li vaig presentar gairebé tot l’Íbex-35, també Felipe González, José María Aznar...”
FÉLIX REVUELTA
FUNDADOR DE NATURHOUSE


L'Estat va treure milers de milions d'euros dels dipòsits dels bancs catalans el 2-O



Administracions i empreses públiques espanyoles van castigar CaixaBank i el Sabadell després de l’1-O

"Entre Renfe, Adif, Ports de l’Estat, RTVE i d’altres van treure 2.000 milions d’euros del Sabadell en un sol dia", explica un empresari

Un directiu va trucar a De Guindos: "Heu canviat la seu? Doncs no patiu", va respondre el ministre. Poc després, els diners de les empreses públiques tornaven al banc.

LES CLAUS D’UNA OPERACIÓ D’ESTAT
Magnitud
Fonts financeres apunten que al Sabadell la fuga de dipòsits va ser d’uns 12.000 milions. La de CaixaBank arriba al doble, segons les fonts consultades. I un terç d’aquests diners els va retirar l’Estat.

Risc
Quan els mercats van percebre l’hemorràgia financera, les accions dels dos bancs es van enfonsar i el pànic va arribar als petits clients. Una situació inquietantment similar a la que va causar la fallida del Popular.

Avís

Abans de l’1-O, De Guindos va avisar que a Catalunya hi hauria una fuga de capitals. Quan això va passar, avisava els banquers: “Heu canviat la seu? Doncs no patiu”. Poc després, els diners tornaven al banc.

Set dies d’octubre: les 140 hores que van canviar Catalunya

L'ANC es tanca a la Sagrada Família per denunciar la vulneració de drets (elNacional.cat)

FONT: elNacional.cat

QUI SE N'HA FET RESSÒ?
Només se n'ha fet ressò, elNacional,  Vilaweb, laRepública, l'Unilateral i TV3


QUI HO HA SILENCIAT?
Ni l'ara.cat, ni LaVanguardia, ni ElPeriódico n'han dit res.





Una trentena de membres de l'
Assemblea Nacional Catalana s'ha quedat a l'interior de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona amb la intenció de passar-hi la nit en protesta pel judici al Tribunal Suprem contra el referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Els manifestants han sortit del temple de matinada després de prop de cinc hores a l'interior.


La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha justificat l'acció per "fer d'altaveu de denúncia internacional del que està passant: una vulneració de drets". Així ho ha explicat després que s'hagi organitzat una concentració a l'exterior del temple que ha reunit més d'un centenar de persones aquest mateix divendres a la tarda.
L'acció s'emmarca dins l'última campanya de l'entitat sobiranista en favor de la independència que avui ha portat a l'entitat a repartir flyers amb la informació de la campanya en diversos espais turístics de Barcelona, com la sagrada Família amb la intenció d'informar als turistes sobre les aspiracions independentistes de Catalunya.
El passat mes de febrer l'ANC ja va protagonitzar una acció similar a la seu que la Comissió i el Parlament Europeu tenen a Barcelona en què prop d'una vintena de persones es van tancar a l'immoble i van fer-hi nit.











FONT: ANC