divendres, 17 de novembre del 2023

Què són les "ratlles d'escalfament" o "ratlles climàtiques" o Warming stripes ?


L'ésser humà necessita imatges per copsar el conceptes d'una manera més ràpida. La infografia hi ajuda molt i més en aquests moments de manca d'atenció. Si hem de llegir un llibre o un article llarg però es pot sintetitzar en una sola imatge, l'efecte és més ràpid.





El 22 de maig del 2018 Hawkings va inventar les warming stripes (ratlles d'escalfament o climàtiques) per a fer més evident l'augment de la temperatura a la Terra. Tambés es diuen "bandes climàtiques" o "línies de temps climàtiques".

"Les ratlles d'escalfament (de vegades anomenades ratlles climàtiques, línies de temps climàtiques gràfics de ratlles ) són gràfics de visualització de dades que utilitzen una sèrie de ratlles de colors ordenades cronològicament per visualitzar-les. Retratar les tendències de la temperatura a llarg termini. Les ratlles d'escalfament reflecteixen un estil " minimalista " , concebut per utilitzar només el color per evitar distraccions tècniques per transmetre de manera intuïtiva les tendències de l'escalfament global als no científics. "






Se n'han fet moltes versions (graffittis, samarretes, tasses, mitjons, etc) per a fer-les més visibles i populars.



Fins i tot, s'han adaptat a cada continent o ciutat. En la següent imatge es mostre algunes ciutats del Regne Unit.



Una altra de les imatges més "didàctiques" i potents és aquesta altra.


En aquesta s'hi mostra l'evolució de la temperatura des de 20.000 anys abans de Crist fins avui.
A la zona blava (Safe climate zone) o "zona segura del clima" s'observa com coincideix amb el naixement de la civilització humana (entre 0 i 1ºC).
Ara ens trobem a +1,1ºC.
Al 2050 se suposa que entrarem a la franja dels 2ºC.
No calen més comentaris.

diumenge, 5 de novembre del 2023

Acapulco: com està després de 9 dies del pas de l'huracà Otis?

Què ha passat a Acapulco, la famosa ciutat turística de la costa pacífica de Mèxic després del pas de l'huracà Otis?
Llegim aquest interessantíssim article de ElPaís de Beatriz Guillén

"Van passar 12 hores i 25 minuts des que es va identificar que Otis s'havia convertit en un huracà fins que va arribar i va arrasar Acapulco. Otis, una tempesta tropical formada a uns 500 quilòmetres de la ciutat costanera, va tocar terra com un huracà de categoria 5, com ho van fer el Katrina a Nova Orleans o Maria a Puerto Rico. Pràcticament res ni ningú no estava preparat perquè vents de més de 250 quilòmetres per hora escombressin una terra desigual i pobra. El desastre va ser immediat.
El recompte oficial parla, de moment, de 46 morts i 59 desapareguts. De 580.000 damnificats i 7.000 hectàrees de construccions destruïdes. De 900 quilòmetres de camins afectats. Del 80% dels hotels danyats a una ciutat que viu del turisme. D'un pla de reconstrucció que involucra, com a mínim, 61.313 milions de pesos (uns 3.430 milions de dòlars).

La resposta a la catàstrofe marcarà el darrer any de presidència d'Andrés Manuel López Obrador:
Otis ha obert un desafiament inesperat al Govern de Mèxic.

A la història del país, només havien impactat sis huracans de categoria 5,
cinc provinents de l'Atlàntic, i Patricia, el 2015, al Pacífic.
Però en cap no s'havia vist què va passar el 24 d'octubre.

L'Organització Meteorològica Mundial ha definit Otis com un dels huracans que més ràpidament s'ha intensificat des que hi ha registres. Darrere d'això no hi ha màgia, només avisos de la ciència: l'escalfament dels oceans —emmarcat en l'augment de la temperatura del planeta— està creant el caldo de cultiu perfecte perquè aquests fenòmens siguin cada cop més forts i més freqüents."


També es pot consultar aquests 26 articles que ElPaís hi ha dedicat fins ara 




Otis va ser l'huracà més fort del Pacífic oriental que ha tocat terra a l'era dels satèl·lits, diu el geòleg Sergio Almazán des del seu Twitter

•Va tocar terra a les 0:25am a prop d'Acapulco, estat de Guerrero, Mèxic
•Vents 270 km/h
•Categoria 5
•Ràpida intensificació en 24hrs (185km/h)
•Danys catastròfics (10,000 pals de llum destruïts)
•Acapulco i rodalies amb més d'1 milió de persones





Brenda Ríos (escriptoria): "Acapulco és un com una ciutat laboratori que avança els desastres que vindran sobre La Terra"


"En catástrofes así la gente llega a un estado de barbarie y desesperación, y no todos están pensando en ayudar al otro, y Acapulco lleva ya un rato como Sodoma y Gomorra, parece una ciudad bíblica en el sentido de maldad, hay mucha rapiña y mucha mala fe. Mi vecina, Eli, me dice que no hay nadie que controle esto en su zona. Lo que pasa es algunos parecen niños pequeños que necesitan que alguien ejerza la autoridad. También hay solidaridad, claro."