dissabte, 25 de novembre del 2017

Oumuamua és un asteroide diferent a qualsevol cosa vista fins ara



FONT: XATAKA:

https://www.xatakaciencia.com/astronomia/oumuamua-es-un-asteroide-diferente-a-cualquier-cosa-vista-hasta-ahora


Primer asteroide interestelar

Las observaciones del que es el primer asteroide interestelar localizado al pasar por nuestro sistema solar revelan que el objeto tiene forma de cigarro con un matiz algo rojizo:
mide hasta 400 metros de largo y es muy elongado,
tal vez 10 veces más largo que ancho.
Un rasgo que le hace también único es que varía en brillo por un factor de diez al girar sobre su eje cada 7.3 horas. cuando ningún asteroide o cometa conocido de nuestro sistema solar varía mucho en brillo, con una proporción tan grande entre largo y ancho.

Tampoco los objetos más alargados vistos hasta la fecha no son más de tres veces más largos que anchos.
Oumuamua, probablemente, es denso, compuesto de rocas y metales, y es completamente inerte, sin el más mínimo rastro de polvo a su alrededor.

Posiblemente, no tiene agua o hielo, y el aspecto enrojecido es debido a los efectos de la radiación de los rayos cósmicos durante cientos de millones de años.


Descobriment
18 d'octubre del 2017

"Con una forma tan alargada, U1 probablemente necesite una pequeña fuerza cohesiva para mantenerlo unido. Pero eso no es realmente inusual. Lo más destacable de U1 es que, a excepción de su forma, resalta por lo familiar y físicamente poco destacable que es (...) U1 puede proporcionar la primera evidencia directa de que los sistemas planetarios alrededor de otras estrellas expulsaron objetos a medida que se formaron."

divendres, 24 de novembre del 2017

Els Mossos van prendre mesures especials per a protegir el govern, arran de les amenaces de violència de l’estat (vilaweb)

Una vegada més Vilaweb informa sobre temes que altres mitjans no tracten o tracten poc
Avui fa exactament una setmana Marta Rovira informava sobre



Font: Vilaweb
2017-nov-24

Diversos polítics independentistes han assegurat que el govern va rebre amenaces directes d’ús de la força per part de l’estat espanyol, amenaces que el van fer desistir de fer efectiva la declaració d’independència aprovada el 27 d’octubre al parlament. El debat sobre si aquestes amenaces hi van ser o no té un punt de contrast clar amb el desplegament extraordinari de seguretat que aquells dies van efectuar els Mossos d’Esquadra, un desplegament que es va justificar precisament per la credibilitat de les amenaces rebudes.
Segons que ha pogut confirmar VilaWeb, tant la seguretat del president Puigdemont com la del vice-president Junqueras i la d’alguns consellers es van intensificar molt. En el cas del president, fins i tot, la seva seguretat es va confiar directament al Grup Especial d’Intervenció, un cos d’elit dins els Mossos que va doblar el nombre d’efectius i va incorporar mesures electròniques i fins i tot franctiradors. A més, es van canviar totes les rutes i  horaris habituals i es va blindar l’entorn del Palau de la Generalitat i la Casa dels Canonges.
En el cas del vice-president Junqueras es va doblar la seguretat que tenia assignada i es van reforçar les mesures de control sobre les altres possibles policies, mantenint els anomenats ‘miralls’, la contravigilància i el control de vehicles. També es van modificar substancialment els horaris i les rutes del vice-president. Les mesures es van aplicar també a alguns consellers amb tasques especialment sensibles, sobretot després de saber-se que la policia espanyola havia desplegat a Barcelona dos escamots d’especialistes dels GEO i també membres del GAR de la Guàrdia Civil, que van ocupar i controlar l’aeroport del Prat.
Incidents amb membres del govern
A l’hora de justificar aquestes mesures no únicament es van tenir en compte les amenaces rebudes, sinó també un seguit d’incidents que havien començat abans de l’estiu. Alguns membres del govern i de la majoria parlamentària han denunciat públicament incidents de què foren objecte, fins i tot a casa seva. La consellera Ponsatí ha explicat que uns papers que havia deixat a un amic li van ser robats de casa. Hi hagué, així mateix, robatoris d’ordinadors i portàtils en les cases d’alguns directors generals; es van assaltar despatxos d’ajuntaments, on van robar ordinadors i material personal, no tan sols dels partits de govern sinó també de la CUP (per exemple, a Tiana); i Marta Rovira va arribar a denunciar en un tens debat parlamentari que els seus fills havien estat seguits.


La consellera Clara Ponsatí
Tot i que la gran majoria d’aquests incidents encara no s’han aclarit, resten sota investigació i, per tant, no es poden atribuir a ningú en concret. Tanmateix, tant pel material que es va sostreure com per la coordinació de les accions, el govern va deduir que tenien a veure amb tasques d’informació de la policia espanyola.
Els GEI, l’elit dels Mossos
Els Grups Especials d’Intervenció, que aquells dies es van encarregar de la protecció del president de la Generalitat, van ser fundats l’any 1984. Són un total de quaranta agents, als quals la Generalitat va voler afegir-ne vint-i-quatre més per mitjà d’un concurs que es va anunciar el mes de gener però que finalment no es va dur a terme.
Els GEI són especialitzats en situacions de violència extrema i s’entrenen també en operacions de rescat i protecció de persones. Tenen accés al material més potent de tot el que fan servir els Mossos i disposen d’una flota de vehicles camuflats.

"Fou creat el 1984 en col·laboració del SEK alemany i posteriorment amb el Grup Especial d'Operacions G.E.O del Cuerpo Nacional de Policia, que el va assessorà en diverses matèries."




NOTÍCIES RELACIONADES
EL ESPAÑOL (29 setembre 2017) Los GAR en Barcelona: 300 espartanos de la Guardia Civil por si el 1-O se pone feo
"El grupo entero está conformado por 505 personas, pero a Cataluña han desplazado a 300 efectivos desde su base en Logroño."


Los comparan con los Navy Seals de Estados Unidos.
[..]
"Especialistas en control de masas


Uno de los motivos por los que el Ministerio de Defensa ha movilizado a esta unidad de élite hasta Cataluña es porque dentro de su abanico de especialidades se encuentra el control de masas.
Consideran desde el gobierno que puede ser una habilidad muy útil para situaciones multitudinarias como las que se pueden dar el fin de semana en Barcelona.

diumenge, 19 de novembre del 2017

La llista Mirabete (la llista dels homes assassinats)


El 7 de novembre vaig descobrir aquesta notícia navegant pel Twitter al compte de l'Adrià Pujol Cruells @AdriPujol

Concretament en aquest post
https://twitter.com/AdriPujol/status/928028404557012993






"Josep Hernàndez Mirabete vivia a Palafrugell des dels 5 anys, i havia vingut de Múrcia. Gitano, peixater i contrabandista, el vaig visitar l'any 2004. Vivia entre rampoines.

Durant la Guerra Civil va fer de caçatancs. Franco el va empresonar a Girona. I durant anys es va dedicar a apuntar els noms, el poble de procedència i el dia, de cada home que s'enduien de nit i no tornava.

Hi ha homes de pràcticament tots els pobles del gironès, dels Empordans, la Selva, el Pla de l'Estany, la Garrotxa... Homes que no tornaven. Els executaven.

Mirabete va sobreviure. El recordo salat, amb 80 anys i una companya de 45, anarquista i sorruda.
I vam parlar, a la seva barraca.

Em va explicar que havia ofert la seva llista a historiadors i periodistes, però que, com que era gitano (i força pescallunes) no li havien fet cas. I jo vaig copiar la llista.

Amb dos amics historiadors vam comprovar alguns noms.
TOT era veritat.
Desenes d'homes que les famílies, els veïns de cada poble reconeixien no saber on eren, enllà del 39 i fins i tot abans."


La llista sencera és aquí







La font original és aquí

https://lacarronyadeltercer.wordpress.com/2017/11/08/la-llista-miravete/




divendres, 17 de novembre del 2017

Operació d'intervenció a la Ciutadella: qui va avisar Puigdemont ? (Diari Ara)

Font: Diari Ara

17 de novembre del 2017

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser alertar per diverses bandes abans del ple en què s'havia de votar la declaració d'independència del perill d'una reacció violenta de l'Estat.

Aquest dimecres ha estat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, qui ho ha tornat a posar sobre la taula. En concret dient que "algunes fonts ens alertaven que hi hauria sang, que ja no serien pilotes de goma sinó armes de foc".

Qui va alertar el president i altres membres de l'estat major independentista d'aquest perill?

Segons ha pogut saber el diari ARA, un d'ells va ser el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, la nit del 25 d'octubre. Ribó va ser una de les persones, juntament amb el lehendakari Íñigo Urkullu i l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que en aquells dies van tenir contactes discrets per intentar acostar posicions entre les dues bandes.




El mateix Ribó explica a l'ARA que aquell dia tenia concertada una entrevista amb el president Puigdemont per informar-lo de les seves gestions. A més a més es donava la circumstància que el mateix dimecres al matí Ribó havia visitat el president de l'ANC, Jordi Sánchez, a la presó de Soto del Real. Quan va arribar a Palau, poc després de les 9 del vespre, es va trobar que hi havia en marxa una reunió de l'estat major independentista que acabaria de matinada amb un acord per aparcar la DUI i convocar eleccions.

Llavors, el Síndic s'hi va sumar només 10 minuts per advertir que, pels contactes que havia tingut els darrers dies, li arribava la informació que l'Estat preparava una "resposta contundent" si es tirava endavant amb la implementació de la República. "El missatge que arribava és que hi hauria una intervenció molt forta per part de l'Estat, i així ho vaig explicar als presents a la reunió", explica Ribó. El Síndic puntualitza que va abandonar el Palau de seguida i que ell no va participar mai en les reunions del sanedrí independentista. Afirma que tota la tasca que va desplegar aquells dies estava destinada a facilitar el diàleg entre les parts.


Altres fonts apunten que Urkullu també hauria advertit Puigdemont d'aquest perill, però persones coneixedores de les gestions del lehendakari aquelles hores ho desmenteixen. El que sí que confirmen és que la interlocució aconseguida per aquests mediadors encara continua viva, i que les gestions per aconseguir una solució negociada continuen.


18 novembre del 2017

El Cardenal Omella ho desmenteix (LAvanguardia)








NOTÍCIES RELACIONADES
18 octubre 2017: El Confidencial: Puigdemont se instala en el Palau y los GEO de los Mossos ya lo protegen día y noche 

10 octubre 2017: El Confidencial: Dos comandos del GEO y dos centenares de GAR, listos para una operación relámpago 

Interviu: article sobre un suposat pla de presa del Parlament (13 novembre del 2017)

http://www.interviu.es/reportajes/articulos/el-plan-de-asalto-al-parlament



El plan de asalto al Parlament

Era un plan “de contingencia” o el “plan C”, según otras fuentes. El escenario era que Carles Puigdemont y sus consejeros se atrincheraban en el Parlament tras declarar la independencia. En ese caso, casi trescientos agentes de seis unidades de élite de la Policía Nacional y la Guardia Civil entrarían por el parque de la Ciutadella, por las alcantarillas y descenderían en escala desde helicópteros para tomar el edificio y detener al presidente.

Era el plan C. Una de las tres opciones posibles. La menos deseada. Y también la más secreta si Carles Puigdemont declaraba la independencia de Cataluña. Informaciones llegadas a la Policía Nacional y la Guardia Civil apuntaban a que ciudadanos independentistas montarían una acampada en el parque de la Ciutadella (a las puertas del Parlamento) y que dentro se enrocarían Puigdemont y los otros miembros de su gobierno.Tres fuentes diferentes de la Seguridad del Estado confirmaron a esta revista que, si eso sucedía, el plan era asaltar el Parlamento de Cataluña con casi trescientos efectivos de unidades de élite.

Una de las fuentes conocedoras de ese plan lo explica así: “Se iba a entrar por tierra, aire y subsuelo”. Por tierra se ocuparían “cinco grupos de la Unidad de Intervención Policial” (cada grupo lo forman cincuenta efectivos) que dejarían limpio de posibles manifestantes el parque y facilitarían la entrada al Parlament de efectivos de los GAR (Grupos de Acción Rápida) de la Guardia Civil. Trescientos de esos hombres-comando, que han sido comparados con los marines estadounidenses, están en Cataluña a la espera de recibir órdenes.

Otra fuente de las fuerzas de seguridad en Cataluña confirma el plan, lo sitúa en el 10 de octubre (cuando Puigdemont declaró la independencia, aunque la suspendió ocho segundos después) y asegura que desconoce el nombre de ese plan. Se refiere a él como “la operación de intervención en la Ciutadella”. Y apunta un detalle: los mossos d’Esquadra de la Brigada Mòbil (BRIMO) y de Recursos Operativos (ARRO) que en ese momento rodeaban a la multitud congregada ante las pantallas colocadas a las puertas del Parlament y que llegaba hasta el Arco del Triunfo, recibieron “advertencias muy claras” de que tendrían que dejar pasar a las Fuerzas de Seguridad del Estado en caso de necesidad.

Simultáneamente a ese asalto por tierra, según las fuentes consultadas, otras unidades de élite policiales entrarían al Parlament por las alcantarillas. “Ya tenían los planos del subsuelo de esa zona de Barcelona, que es una ciudad muy complicada para eso. Esa intervención, si fuera necesaria, la harían unos 15 agentes del Grupo de Operaciones Especiales (GOE) que contaban con la asesoría de técnicos especialistas de la Unidad de Subsuelo”. Los GOES, como son conocidos, son “el hermano pequeño de los GEO,” comenta una fuente policial, y tienen una base en la zona franca de Barcelona.

La tercera vía de entrada al Parlament iba a ser por aire. “Bajando en escala y desde helicópteros”, explica una de las fuentes conocedoras del plan, integrantes de los GEO y la Unidad Especial de Intervención (UEI) entrarían por la azotea.

Otra fuente de los servicios de seguridad matiza que “ese plan no ha pasado nunca del papel, o sea, no ha pasado del nivel teórico”. Y añade que “no llegó a materializarse, ni a sugerirse o dar en avance a los jefes de grupo y coordinadores”, aunque explica que se planteó el asalto al Parlament: “En casos de grave alteración del orden público, siempre se considera la posibilidad de enrocamiento”

dilluns, 13 de novembre del 2017

Manifestacions


El col·lectiu Contrastant durant uns anys va intentar fer un recompte el més rigorós possible del nombre de persones a les manifestacions.

Ahir des del seu compte de twitter deien que per a fer-ho necessitarien unes 8 persones repartides per diferents punts d'una concentració.



Des de Vilaweb hi ha un article que intenta posar-hi més llum, "Les xifres de dissabte: en qualsevol cas, un milió llarg de manifestants"

Resumint, fa una estimació:

TOTAL SUPERFÍCIE OCUPABLE:
253.420 m2


Ara ha arribat l’hora de la veritat.

Opcions d’ocupació

1. 253.420 m2, ocupables pels manifestants immòbils a 4/m2 — 1.013.680 assistents

2. 253.420 m2, ocupables pels manifestants immòbils a 5/m2 — 1.267.100 assistents3. 253.420 m2, ocupables pels manifestants immòbils a 6/m2 — 1.520.520 assistents



Com és palès, aquí és on pot haver-hi la discussió. Però amb aquest sistema es pot arribar a matisar amb raciocini; tant se val que sigui la guàrdia urbana com qualsevol altre observador.



Una curiositat: si els 3,3 km, despullats –sense els col·laterals–, i amplada de 45 m, segons la guàrdia urbana eren 750.000 assistents, resultaria una ocupació de 5,05 manifestants immòbils/m2. Acceptant com a bona aquesta dada i aplicada al mètode desenvolupat, resultaria: 253.420 m2 ocupats per manifestants immòbils a 5,05/m2 — 1.279.771 assistents.

4 persones per metre quadrat


6 persones per metre quadrat







divendres, 3 de novembre del 2017

Cartells per la Democràcia

Navegant per la xarxa trobes cartells reivindicatius molt interessants


Darrera incorporació 10 de novembre 2017






Aquest que va retuitar Rescat Preses
Desconec qui l'ha fet però és preciós

[Cliqueu a sobre de les imatges per veure-les més grosses]











Si busquem els cartells oficials, els trobarem a Crida per la Democràcia d'Omnium



Just abans de l'1 d'octubre gent anònima va crear empaperem.cat
seguint la filosofia del DIY (Do It Yourself), fes tu per mateix.

La Guàrdia Civil estava requisant les paperetes electorals d'algunes impremtes i fins i tot Correus havia començat a obrir cartes.

Van crear un material amb una estètica molt concreta perquè tothom qui volgués s'ho imprimís a casas seva. Ho van penjar al domini empaperem.cat (actualment censurat)



Dies més tard, la GC el va tancar... però tranquils,
perquè internet es va crear per fer front a atacs militars, fent servir l'estratègia de duplica la informació per diferents servidors així si s'ataca una part, pot tornar a sortir en un altre.

Seguint aquesta estratègia, es van crear més dominis:
empaperem.com
empaperem.ga (galícia)

Tots dos estan actius en aquest moment

I fins i tot es van atrevir a fer broma de la censura del primer domini
creant un cartell específic