dijous, 20 de gener del 2011

Personatges i pensaments del futur (I): Pau Riba

Encentem un seguit d'apunts sobre els pensaments de personatges rellevants de la nostra societat.
Mostrarem què en pensen del futur, del peak-oil, energia, població, etc.
Tot un exercici de prospectiva particular.


Comencem amb en Pau Riba, un iconoclasta de casa nostra.

ELPUNT 23 d'octubre del 2009
"La civilització occidental s'està acabant tal com la coneixem i arribarà el món que anunciaven els hippies i la contracultura els anys seixanta."

 PRESÈNCIA, 27 d'agost del 2009


"Vivim un moment molt més crític del que no pas imaginem. No hi ha energia suficient per a tothom i les energies alternatives tampoc no ens podran servir.
Vivim en un moment crític. El caos és imminent. Aguantarem 3 o 4 anys ( 2012-2014 )

Els polítics callen, per interès propi però el cert  és que no cal que diguin res, perquè la realitat s'imposarà silenciosament i per si sola: quan arribi l'hora de frenar el consum i d'estrènyer-nos els cinturons potser ni es notarà, però serà un fet ineludible i un camí sense retorn.

Hi haurà restriccions a les gasolineres i tornem al temps de l'estraperlo.
Anirem trampejant aquesta crisi econòmica brutal, que en combinació amb el difícilment controlable creixement demogràfic produirà un efecte irreversible. Serem una sola màquina universal trufada d'éssers vivents. El que surti d'aquest embolic no s'assemblarà a res del que hi ha hagut fins ara.


...
Ningú no ho diu, però avancem inexorablement cap al més gran dels icebergs i el col·laspe ja és inevitable. Ens ho hem buscat nosaltres mateixos."

EL CONVIDAT
http://blogs.tv3.cat/elconvidat.php?itemid=37280
Al final de l'episodi ( minuts 42:00) , Riba acaba dient:
ALBERT OM:  tu creus que als teus néts els espera un futur gaire diferent al que hem viscut nosaltres ?
PAU RIBA:  Sí, crec que els hi espera un món que no té res a veure amb el que tenim nosaltres.
OM: Per què ?
RIBA: perquè hem arribat al "peak-oil"
OM: què és el "peak-oil"
RIBA: Llull, passa'm un mitjó.
La civilització s'ha de girar com un mitjó. Perquè s'acaba el petroli.
Hem arribat al límit i cau "en barrena".

( OPINIÓ PERSONAL:
malauradament el presentador no insisteix en aquest concepte i la majoria dels espectadors perden una bona oportunitat per d'aprofundir en aquest tema)

dimecres, 5 de gener del 2011

Els investigadors troben "alarmant" el descens dels borinots

Les quatre principals espècies de borinots estan a punt de desaparèixer dels EE.UU, van sentenciar els investigadors en un estudi que confirma la seva importància per a la agricultura s'estan afectant tot el món.

S'ha documentat un descens del 96 % en el nombre de les quatre espècies. La seva àrea de distribució s'ha reduït un 87 %.

En els darrers anys, els experts han documentat la desaparició de les abelles en el que és àmpliament conegut com trastorn del col·lapse de colònies, atribuït a molts factors, incloent paràsits, fongs, l'estrès, els pesticides i els virus.

[..]

Diversos informes han documentat la desaparició d'abellots a Europa i Àsia, però ningú havia fet un gran estudi nacional a les Amèriques.

Les proves genètiques demostren que les quatre espècies afectades de borinots són innates i altres proves impliquen un paràsit anomenat Nosema Bombi segons els investigadors.

Aquest és una crida d'alerta que les  espècies de borinots estan disminuint no només a Europa, ni Àsia sinó també a Amèrica del Nord.

http://uk.reuters.com/article/idUKTRE7023P720110103