dilluns, 18 de febrer del 2013

Extincions massives o ELE (extinction-level event)

Darrerament m'ha revifat l'interès pels asteroides / cometes / bòlids per les darreres notícies ocorregudes.

La setmana passada em van fer arribar diversos enllaços de la Wikipedia que parlen de les 5 darreres extincions massives ( desaparició de més del 50% de les espècies).
Com que cada cop necessito més "elements visuals", la meva aportació han estat els gràfics il·lustratius.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Extinci%C3%B3_en_massa


La darrera, la dels dinosaures, es creu que va ser perquè un roc de 10 km de diàmetres va xocar contra la península del Yucatán formant el cràter Chicxulub

https://en.wikipedia.org/wiki/Chicxulub_crater

En el següent enllaç que em van passar, apareix una llista dels cràters de la Terra formats per l'impacte d'un meteorit  (ordenats per mida)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_impact_craters_on_Earth

Vredefort, Sudàfrica
Manicouagan, Canadà

Existeix una hipòtesi: la hipòtesi Shiva, anomenada per la deesa hindú de la destrucció.
El Sr Michael Rampino, de la universitat de Nova York, creu que les pertorbacions gravitacionals causades pel Sistema Solar quan creua el pla de la Via Làctia, són suficients per a pertorbar els cometes del Núvol d'Oort. Segons aquesta teoria, la Terra experimentaria aquests impactes cada 30 milions d'anys.

https://en.wikipedia.org/wiki/Shiva_hypothesis


No totes les extincions són per causa de cometes
Regió7, 3 d'agost del 2009
http://www.regio7.cat/gent/2009/08/03/no-totes-extincions-terra-son-limpacte-dels-cometes/39645.html
"Els cometes no van causar totes les extincions de la Terra, segons assegura un estudi difós per la revista Science, que sosté que el sistema solar és protegit del xoc d'aquests cossos per la força gravitatòria de Saturn i Júpiter. Segons científics de la Universitat de Washington, tot i que hi ha unanimitat que un asteroide va causar fa 65 milions d'anys l'extinció dels dinosaures, no se sap amb certesa quantes altres extincions han estat causades per la col·lisió d'aquests cossos sobre la superfície terrestre. Aquesta funció d'escut va quedar comprovada el juliol passat quan Júpiter va mostrar a la seva superfície la petjada de l'impacte d'un cos còsmic que era un estel o un asteroide"




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada