dimarts, 26 de novembre del 2013

CCCB: 4 xerrades sobre energia

FONT: Diari Ara
El geòleg inaugura, aquest dimarts al CCCB, un cicle de conferències sobre els reptes energètics

"A curt termini no hi ha alternativa al petroli". Ho diu, taxatiu, César R. Ranero, geòleg i professor de recerca d'ICREA a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC i coordinador del Barcelona Center for Subsurface Imaging (CSI). Ranero, que aquest dimarts pronunciarà una conferència sobre el futur del petroli com a font d'energia en el marc del cicle de debats ICREA-CCCB 'Reptes energètics: present i futur', destaca que la Terra ha superat ja el punt de no retorn a la desaparició del petroli sense que s'hagi trobat una alternativa viable.

Vegeu video de 5 minuts
 "El petroli serà més car i com que no augmentarà la producció el seu preu serà més volàtil perquè es convertirà en matèria d'especulació", diu el científic, que apunta que extreure un barril de petroli d'aigües del Brasil té ja un cost de 80 dòlars per barril. "Això, a la llarga, serà un problema a nivell mundial perquè afectarà l'economia", diu.
Reptes energètics, avui i demà

La conferència de Ranero, que se celebrarà aquest dimarts, serà la primera de quatre sessions englobades sota el títol 'Reptes energètics: present i futur', que se celebren al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, organitzades per l'Institut Catalana de Recerca i Estudis Avançats i el CCCB, i que compten amb l'ARA com a mitjà col·laborador. En la segona sessió, el dimarts 3, Jeroen van der Bergh parlarà sobre els reptes socials i econòmics del consum energètic. Andreu Cabot parlarà, el dimarts 10, de les possibilitats que té la tècnica de trobar solucions als reptes energètics. L'última sessió, a càrrec de Luisa F. Cabeza, estarà dedicada, el dijous 10, a les energies alternatives i les regulacions


D'altra banda, en el blog de l'Antonio Turiel, the Oil Crash,
avui parla sobre les darreres projeccions de reserves de petroli al món.

"Y es que el petróleo no está presentando sólo síntomas de agotamiento, sino que este agotamiento parece ir más deprisa de lo esperado. Hace poco, Manuel Casal Lodeiro introdujo un slogan potente que podría acabar convirtiéndose en meme: "


En tan sólo 15 años (2029-2030) apenas nos quedará el 15% del petróleo del que actualmente difrutamos, medido en términos de energía neta". Se basa Manuel en una reciente conferencia de Daniel Meadows sobre el futuro de la producción de petróleo, que se estima que rondará el 50% del nivel actual hacia el año 2030; si se introduce la Tasa  de Retorno Energético (TRE) de las fuentes utilizadas, cada vez más costosas, resulta que en realidad la energía neta será sólo el 15% de lo que es ahora. El meme se podría resumir como "Destino 15/15" o simplemente "15/15".

Un decaimiento del 85% de la energía neta del petróleo en sólo 15 o 16 años es realmente muy brusco, y algo alejado de las estimaciones que yo ofrecía en el post "El Ocaso del Petróleo"; en aquel caso, partiendo del escenario central de la edición de 2012 del informe anual de la Agencia Internacional de la Energía (AIE) y poniendo parámetros realistas para el aprovechamiento de las diversas fuentes obtenía la siguiente gráfica (sacada de aquel post) para una evolución más o menos realista de la energía neta que nos ha de proporcionar el petróleo:"


"De acuerdo con este gráfico mi estimación de la caída de la energía neta de aquí a 2030 es de un escalofriante 45%, pero queda lejos del 85% que nos propone Manuel. Sin embargo, yo suelo destacar en las charlas que esta gráfica se consigue quitando sólo la primera capa de maquillaje de la gráfica de evolución que nos propone AIE, y que una evaluación más realista de los recursos podría arrojarnos un escenario más tenebroso aún. Algo parecido a lo que la propia AIE nos indicaba en su último informe, con una gráfica clave que está enterrada en medio de un montón de páginas:"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada