dimecres, 20 de novembre del 2013

ELPUNT AVUI: Daniel Goleman, Doctor en psicologia i escriptor

Excel·lent entrevista al pare de l'intel·ligència emocional.
En destaco les respostes més interessants"

ELPUNT AVUI: ENTREVISTA



"Si la meitat del temps tenim la ment navegant, hauríem de ser més creatius...
Sí. Però el que passa és que molta gent no dedica aquesta capacitat mental a la creativitat, sinó a preocupar-se de les seves relacions i a entretenir-se en històries que no porten enlloc.

La gent amb problemes d'atenció és més o menys creativa?
Els infants que diagnostiquem amb trastorns d'atenció tenen una ment que salta d'un lloc a un altre amb més facilitat que la d'altres. El que sabem els científics és que la gent adulta que també té aquesta capacitat és més creativa. El fet de moure's d'un concepte a un altre aparentment sense connexió és el que ajuda la creativitat."

"Vostè explica que l'atleta fracassa quan posa massa atenció en una tècnica que té apresa. Per què?
En efecte. Qüestionar els detalls d'una tècnica molt apresa mentre s'està practicant és la millor fórmula per al fracàs. L'escorça motora del cervell que ha integrat els moviments després de moltes hores de pràctica funciona millor quan no hi ha interferències. De fet, això passa sempre quan ets massa autoconscient. És a dir, quan hi ha consciència i, alhora, hi ha ansietat.

La nostra capacitat d'atenció s'està empobrint, com diu vostè?
Sí, perquè la informació consumeix atenció. Així doncs, en un entorn tan saturat d'informació com el d'avui dia, l'atenció queda erosionada i s'empobreix.
Quines conseqüències té?
Ara hi ha una jove generació, la primera de la història, que és víctima d'una intrusió total de distraccions electròniques en la seva vida. És molt important que els infants puguin desenvolupar els circuits cerebrals vinculats a l'atenció. I jo veig que els infants, amb tants videojocs i missatges de text, no estan tenint l'espai que necessiten per desenvolupar aquestes connexions com cal. Això em preocupa."

"Vostè no veu tants valors positius en internet com altres autors...
Internet és un batibull d'informacions diverses. No hi ha res que es pugui comparar amb, per exemple, un diari ben editat, en què la informació està ben seleccionada i jerarquitzada. Ho sé perquè he treballat durant anys en un diari, The New York Times. La informació de mala qualitat d'internet pot tenir tanta o més atenció que la bona. Per això defenso els diaris."

"Vostè afirma que l'autocontrol és més important per aconseguir l'èxit que no pas la classe social o el coeficient d'intel·ligència...
Això es dedueix d'un estudi fet amb el màxim nivell de rigor científic. El resultat em va sorprendre, però això mostra que hem de donar molta importància a la manera com treballen els infants la seva capacitat d'atenció. Perquè el que veiem és que aquesta capacitat de no distreure's i seguir atent és l'essència de la capacitat d'aprendre."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada