diumenge, 9 d’abril del 2017

Valor Afegit: els costos de la contaminació (Diòxid de Nitrogen)

Una part del programa de Valor Afegit de 5 d'abril del 2017, va tractar sobre els costos de la contaminació

Es parla molt de CO2 però poc d'aquest altre gas que contamina i és perjudicial per a la salud que genera una despesa sanitària anual a Espanya de 46.000 milions.


JORDI SUNYER
Cap de salut infantil, Institut Global Barcelona

És un dels màxims especialistes mundials en epidemiologia ambiental



"Hi ha "un assassí amagat", el diòxid de nitrogen. Les seves partícules desapareixen en poques setmanes, sedimenten, es renten se'n van. En canvi les de CO2 estan anys a l'atmosfera.
Però com que s'emeten diàriament, a gran quantitat i són tòxics, al contrari que les de CO2, això produeix un problema que desconeixíem que convivim amb uns gasos invisibles que són tòxics"

La OMS utilitza anàlisis Big Data 3 milions de morts anuals al món.


Els infarts cerebrals de joves entre 20 i 55 anys han augmentat un 30% en els últims anys.
Segons investigacions de l'Hospital Clínic, s'ha descobert la contaminació ambiental és més perillosa que la ingesta de sal o colesterol amb efectes a curt i llarg plaç.

La recuperació dels ictus ens costen 3.000 milions d'euros a la sanitat espanyola i 34.000 milions a tota Europa.

L'àcid úric s'està oferint com a una alternativa terapèutica per disminuir d'una forma important les seqüel·les que crea.



PARTÍCULES
Les partícules sòlides en suspensió a l'atmosfera són tan petites que ha costat molt detectar-ne la capacitat d'entrar en el corrent sanquini i obstruir-lo. Es mesuren en micres, però no tothom fila igual de prim, L'OMS creu que 10 micrograms són massa, i la Unió Europea "permet" fins a 25.
Hi ha molt pressió dels ports, aeroports, tèrmiques, etc perquè aquest límit de perillositat no sigui més baixi.
Els EE.UU han fet estudis i creuen que podríem baixar aquest nivell fins a 12 micrograms.

La gent no ho té en compte a l'hora de comprar un cotxe, sobretot perquè s'ha subvencionat el Dièsel.
Volkswagen va falsejar els controls dient contaminava 40 vegades menys.



S'hauria de deixar d'apostar pels motors tèrmics i anar pels elèctrics. Europa va apostar fort pels primers i opta per a una opció conservadora. La manca de punts de recàrrega 20 minuts -> 120 km en terrenys municipals. Les benzineres no en volen saber res.

PARC DE VEHICLES
A Catalunya hi ha un parc de 5 milions de vehicles. Aquestes són les etiquetes repartides.



Ja hi ha 72 ciutats alemanyes que des del 2008 prohibeixen la circulació de vehicles Dièsel anteriors al 2004. A Barcelona hi començarà a haver restriccions a partir del 2019.



La flota de transport públic està fent els deures.
La gran assignatura pendent és el repartiment de mercaderies. Aquests vehicles circulen de 10 a 12 hores diàries. Si electrifiquen un d'aquests vehicles equivaldria a 12 de personals que només circulen una hora.

33.000 persones moren prematurament a Espanya, 20 vegades més que per accideents de cotxe.


QUEQUICOM

DIESEL vs BENZINA 
El doctor Xavier Giménez, professor de química de la Universitat de Barcelona, diu que una conducció agressiva i ràpida augmenta les emissions d’òxid de nitrogen i d’emissió de partícules. De fet, els vehicles dièsel emeten vint vegades més de partícules que els de gasolina.

Els filtres i catalitzadors, per llei, han de reduir una part significativa de les partícules més grosses de 10 micres. I, en aquest sentit, s’ha progressat molt. Penseu que un dièsel de 1992 emetia 190 mg de micropartícules per cada km recorregut, ara un cotxe modern n’emet... 5 mg, gairebé 40 cops menys!
Què vol dir 10 micres? Si una pilota de tenis fes 10 micres, un bidó de petroli seria el gruix d’un cabell. Les micropartícules suren a l’atmosfera i entren a les nostres vies respiratòries, que són com un embut cada cop més estret que comença la boca i al nas i acaba als bronquíols passant per la faringe i els bronquis.

Les vies respiratòries estan recobertes d’una mucositat.
I a sota seu hi ha uns cilis que són el sistema d’autoneteja: desplacen els mocs bruts cap amunt. Però les partícules danyen els cilis, els van matant.

La majoria de les partícules de 10 micres queden atrapades en les vies altes, però altres continuen bronquis avall, cap als pulmons. Les micropartícules de fins a 2,5 micres arriben als pulmons i s’hi enganxen. L’acumulació de contaminants causa malalties i n’agreuja d’altres, com l’asma.
Les més petites, les d’una micra o menys passen tots els sedassos i arriben fins als alvèols i d’allà passen a la sang. Es relacionen amb malalties com l’ictus o l’infart.


MONITORITZACIÓ DE LA CONTAMINACIÓ AL MÓN

http://www.lavanguardia.com/natural/20161211/412505537345/mapa-contaminacion.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada