diumenge, 11 d’agost del 2019

Què és la desobediència civil? 5 exemples (TheGuardian)



FONT ORIGINAL (TheGuardian 2014)
De Kumi Naidoo (Greenpeace)

La desobediència civil és una manera d’expressar l’oposició política que empeny més enllà del que la llei et permet fer, en termes de resistència. És un acte que diu "estem violant deliberadament una llei injusta". Sovint parlem d'això com un problema. De fet, jo defensaria que el nostre problema és l’obediència civil. La gent també accepta els governs que no compleixen les seves promeses.

El meu primer contacte amb la desobediència civil va ser quan tenia 15 anys i en els anys posteriors, he après algunes coses sobre el seu poder i les seves limitacions. Aquí teniu algunes de les meves lliçons:




1-Res important arriba sense un sacrifici

Vaig ser un dels milers de joves de Sud-àfrica que es van unir a les protestes dels estudiants nacionals contra la desigualtat en l'educació de l'apartheid. En aquesta edat, no sempre enteneu el context més ampli de les vostres accions. L’eslògan al capdavant de la marxa era que volem la igualtat i, a la part posterior, volíem un televisor en color.

Tot i això, el que estàvem fent era important: ens resistíem al negar-se a les classes i a la impugnació de la llei que legalment prohibia que més de quatre persones marxessin al carrer junts. Va ser només aquí quan vaig descobrir que Nelson Mandela existia, i vaig conèixer la imatge més gran de l'apartheid a Sud-àfrica. Els mitjans de comunicació estaven restringits en quant podien informar sobre ell i, per tant, mai no havia vist la seva imatge.

Després d'això vaig dirigir una protesta a la meva comunitat amb entre 3.000 i 4.000 persones, on la policia ens va carregar amb gasos lacrimògens. L’experiència de participar en aquests actes ben aviat em va afectar en un sentit molt directe. Em van ensenyar la important lliçó que res important no vindrà sense sacrifici, compromís i coratge.




2-Resteu positiu: primer us combatran, però després guanyareu

Sud-àfrica té una forta connexió amb Gandhi. Va ser durant la seva època allà quan va aprendre la seva política i va perfeccionar la seva Satsyagraha, cosa que significa resistència passiva o desobediència civil com ara solem anomenar-la.

Sempre hi havia una foto de Gandhi a casa meva i ell era una figura influent per a mi a mesura que anava creixent. Vaig desenvolupar una forta adherència a la noció de "força de l'ànima". Per a mi, això es tradueix en la importància d’estar disposat a prendre la violència de l’estat. L’autoritat moral per adoptar aquesta posició significa que, en última instància, reeixireu en la vostra missió.

La meva cita preferida és de Gandhi i és tan rellevant per a la desobediència civil avui: Primer et fan cas, després es riuen de tu, després et combaten i després guanyes. Si ens fixem en la situació en què es troba Greenpeace, ens estan lluitant molt contra els tribunals, estan envaint la nostra privadesa i eviten les nostres accions. Però la filosofia de Gandhi em fa optimista perquè això és una indicació positiva que tanquem sobre els canvis per a la nostra campanya.



3-Quan els governs responen amb força, ajuden a fer créixer el moviment

El poder de la desobediència civil com a estratègia rau en la seva autoritat moral. Si teniu números, diversitat de veus i podeu mantenir un esdeveniment pacífic, pot ser immensament potent. Parla a l’oprimit i a l’opressor de diferents maneres. Als oprimits o a les persones afectades, els dóna força per continuar amb la seva lluita. Als opressors, actes excepcionals de coratge moral els obliguen a escoltar.

La recent campanya de l’Àrtic 30 i les detencions que va comportar a molts activistes, jo mateix inclòs, n’és un bon exemple. Està clar que quan vaig estar a les instal·lacions del vaixell de petroli que va ser bombardejat amb aigua durant 15 hores, no ho feia per raons egoistes i tampoc cap de l'Artic 30 ho va fer per guanyar personal. Va ser notable quants caps d’estat van sortir llavors i van demanar l’alliberament dels activistes arrestats. Els governs calculen malament quan responen a la desobediència civil llançant activistes a la presó i assumint que això terroritzarà el públic. De fet, l’efecte sempre és el contrari: ajuda a fer créixer el moviment. Obliga els que estan al poder a calibrar i reconèixer la intenció democràtica del que intenten assolir els activistes.




4-Tingueu paciència, el fracàs és una part integral del camí per progressar


Es pot dir que la majoria dels actes de desobediència civil fracassen perquè no obtenen resultats immediatament. En el cas de l’Àrtic 30 van fracassar perquè el petroli es va acabar perforant i retirat de la zona. Però a la plana, ara tenim més de 10 milions de persones que fan campanya perquè l’Àrtic es declari un santuari global sense activitats industrials. És important recordar que no tot el que compta es pot mesurar.

Podem aprendre dels que han passat a la desobediència civil en el passat que no va ser la seva primera acció que va donar el seu resultat. Per a Martin Luther King o Rosa Parks, es va tractar d’una acumulació de moltes accions diferents durant molt de temps.




5-Explora el potencial de la desobediència civil digital

Wikileaks i les revelacions d'Edward Snowden van crear una oportunitat perquè la gent conegués el que els governs s'amagaven i han canviat tot el debat entorn de la privadesa. Aquests són bons exemples de desobediència civil digital.

Crec que l’espai de les xarxes socials ha llançat moltes possibilitats per a la desobediència civil, la protesta i l’enfortiment de la societat civil en general. Quan es mira la resistència durant la primavera àrab, la gent utilitzava Facebook per difondre la paraula, Twitter per dir a la gent on ser quan i YouTube per documentar-se i compartir el que van experimentar i el que van aconseguir. La pregunta és quines lleis incompleixen en línia per impulsar aquest espai? A Greenpeace estem tractant de donar sentit a aquesta nova àrea, però el futur sembla prometedor.

Avui, a diferència de fa 50 anys, hi ha molts fòrums de participació entre la societat civil i els empresaris i governamentals. Això és evident a les reunions de les Nacions Unides, on els grups nacionals de la societat civil són convidats a prendre part del procés consultiu. Crec que hem estat perseguits per una mena d'explosió de la democràcia i la idea que l'èxit seria quan els governs volguessin parlar amb nosaltres. Però crec que hauríem de ser conscients del valor d'alguns d'aquests compromisos. De vegades són més insults que qualsevol cosa, només un exercici de marcatge de caixa. És possible que necessitem una mesura diferent de progrés significatiu.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada