generada amb chatGPT amb el prompt: imatge de Jevons amb estil pop art |
Una paradoxa és una afirmació o situació que sembla contradictòria o contrària a la lògica, però que pot contenir una veritat profunda. En alguns casos, les paradoxes també poden revelar errors en el raonament o en les regles d'un sistema.
En aquest cas va ser proposada pel matemàtic i economista anglès William Stanley Jevons el 1865, quan va estudiar l’eficiència del carbó a la Revolució Industrial. Va observar que les millores en les màquines de vapor, que permetien utilitzar el carbó de manera més eficient, no en van reduir el consum. Al contrari, com que la producció es va fer més barata i accessible, la demanda de carbó va augmentar i se'n va consumir encara més.
Exemple modern
Un exemple clar avui dia és el consum d’energia elèctrica:
-
Quan es creen electrodomèstics més eficients, com bombetes LED, aquestes consumeixen menys energia per unitat d’ús.
-
Però, com que costen menys de mantenir i són més eficients, la gent tendeix a utilitzar-ne més (per exemple, deixant més llums encesos o instal·lant més bombetes).
-
Això pot portar a un augment del consum total d’energia en lloc d’una reducció.
Conclusió
Aquesta paradoxa és rellevant en política energètica i mediambiental, ja que suggereix que millorar l’eficiència d’un recurs no sempre en redueix l’ús global, i que poden ser necessàries altres mesures per limitar el consum.
"Hi ha un debat considerable sobre la mida del repunt de l'eficiència energètica i la rellevància de l'efecte Jevons per a la conservació de l'energia. Alguns rebutgen l'efecte, mentre que d'altres es preocupen que pot ser contraproduent perseguir la sostenibilitat augmentant l'eficiència energètica. Alguns economistes ambientals han proposat que els guanys d'eficiència s'acompanyin amb polítiques de conservació que mantenen el cost d'ús igual (o superior) per evitar l'efecte Jevons. Les polítiques de conservació que augmenten el cost d'ús (com ara el límit i el comerç o els impostos ecològics) es poden utilitzar per controlar l'efecte rebot.
Encara que Jevons es va centrar originalment en el carbó, el concepte s'ha estès des d'aleshores a altres recursos, per exemple, l'ús d'aigua. L'efecte Jevons també es troba en la socio-hidrologia, en la paradoxa del desenvolupament segur anomenada efecte embassament, on la construcció d'un embassament per reduir el risc d'escassetat d'aigua pot agreujar aquest risc, ja que una major disponibilitat d'aigua condueix a més desenvolupament i, per tant, més consum d'aigua."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada